Majáles Fénixu

Detský ples pre členov aj nečlenov DO FÉNIX v spolupráci s rodičmi a školou. Skúsenosti s týmto typom podujatia majú v ÚO Handlová. Nezabudnite pri jeho organizovaní na pozvánky, dodržanie  spoločenského bontónu, oblečenia,  program.  Plesové predtančenie by malo byť samozrejmosťou.

Slávnostná akadémia pre rodičov a verejnosť

Trochu náročnejší formát, ktorý je potrebné pripraviť veľmi starostlivo. Nechajte sa inšpirovať školskými akadémiami. Ukážte rodičom a verejnosti vystúpenia ich detí, ktoré  nacvičili vaši dobrovoľníci. Pri výzdobe javiska nezabudnite na vlajku DO FÉNIX.

Výstava 25. rokov  detskej organizácie FÉNIX, o.z.

Na chodbe, v triede, klubovni spravte výstavku fotografií z činnosti vašej ÚO.  Potrebný materiál určite nájdete vo vašom archíve.  Použite aj publikáciu Čo to o Fénixe, ktorá bola venovaná 20. Výročiu založenia našej organizácie.  V prípade potreby vám zašleme aj  niekoľko materiálov v elektronickej či tlačenej podobe priamo z Ústredia.

Premietanie   na záhrade

Pomaly sa oteplí a tak by vám nič nemalo brániť v tom, aby ste  za pomoci dobrovoľníkov vytvorili „amfiteáter“ , vybrali film a premietli ho najmä našim najmenším. Pozvite aj rodičov. Možno Vám pomôžu s výrobou pukancov a vreciek na pukance. Na úvod pustite „Horúce novinky v našom kine“ – predstavte činnosť  DO FÉNIX a vašej ÚO. Stačí aj PowerPointová prezentácia.

Záhradná slávnosť s varením guľáša, grilovačkou

V máji by sa vám určite vydarila aj záhradná slávnosť. Skúste sa spojiť s organizátormi guľášových festivalov, určite vám požičajú kotlíky a poskytnú know how. Rodičia detí  možno túto formu oslavy privítajú. Podujatie môže byť spojené aj s detským piknikom, alebo vymyslieť  a zorganizovať pudingovú párty. Čo tak skúsiť rekord vo varení pudingu?

Spoločné stretnutie vedenia školy, vedenia ÚO a vedúcich ZK a vedenia obce

Možno sa vám zdá, že takýchto stretnutí už bolo veľa a nič nepriniesli, ale v poslednom období rezonuje pojem strategické partnerstvá.  Určite bude užitočné stretnúť sa, predstaviť organizáciu, predložiť plány do budúcnosti a predstaviť projekt Strategické partnerstvo (radi Vám  so zmluvou pomôžeme).

Karneval

Tak s týmto typom otvoreného podujatia má skúsenosti každý a nemusím vám ho zvlášť predstavovať. Tento karneval môže byť motivovaný  ako len chcete. Nezabudnite však, že ide o propagáciu vašej činnosti a preto by nemala chýbať „fénixácka“ výzdoba.  Diplomy by mal zdobiť fénixácky znak. Aby bola propagácia dokonalá, prejdite sa obcou, mestom a upozornite na seba. Môžete rozdávať smajlíkov,  logo, alebo niečo, čo ste sami vyrobili. Pozvite rodičov, akciu propagujte na výveske obce, nech sa o nej dozvie čo najviac ľudí.

Maľovanie na asfalt, maľovanie  sprejom, výtvarná súťaž – naj plagát

Maľovanie na asfalt patrí medzi obľúbené aktivity v rámci MDD a organizujete ho pre malé deti. Finančne náročnejšie je maľovanie sprejom. Môžete sa pokúsiť  v spolupráci s mestom získať nejakú plochu, stenu, múr. Ak sa  vám to nepodarí, naučte deti novú techniku a maľujte sprejom na kartón. Výtvarnú súťaž Naj plagát môžete využiť  a plagáty použiť na propagáciu podujatí.

Stavanie májky

Májka k 1. máju neodmysliteľne patrí. Takmer v každej obci je to už akýmsi rituálom. Požiadajte tento tok o spoluprácu a využite toto podujatie na propagáciu DO FÉNIX, vašej činnosti a vašej ÚO. Ak sa vám to nepodarí, postavte si vlastnú májku a pripravte si program. Pozvite rodičov .

Slávnostné stretnutie terajších a bývalých vedúcich ZK, predsedov ÚO, členov

5. 4. 1991 vznikla DO FÉNIX. Od jej vzniku sa v nej vystriedalo veľa detí, vedúcich i dobrovoľníkov. Niektorí sa len mihli, iní zanechali badateľnú stopu a často na nich myslíte. Skúste zorganizovať stretnutie ľudí, ktorí stáli pri zrode vašej ÚO, ale nezabudnite aj na tých ktorí ju tvoria teraz. Premietnite niečo z histórie, z činnosti, zaspomínajte si, ukážte vízie do budúcna. Navrhnite spolupracovníkov na vyznamenanie. Ocenenie Zlaté krídlo, či Pamätný list k 25. výročiu určite potešia.

Zasadenie pamätného stromu, pamätnej aleje

Aby na 25. výročie vzniku našej organizácie všetci dlho pamätali, nájdite miesto pre výsadbu  stromčeka, poprípade celej aleje. Nezabudnite pridať tabuľku s logom Fénixu a pri akej príležitosti bol stromček (aleja) vysadená.  Poproste o spoluprácu obec, určite vám pomôžu.

Módna prehliadka, burza oblečenia, burza hračiek, dobročinný trh – darujme si výnimočnosť

Nejde  len tak o hocakú módnu prehliadku.   Ak ju spojíte s prezentáciou oblečenia, ktoré práve idete predávať, určite sa lepšie predá.  Prehliadku môžete spojiť aj s burzou hračiek. Výťažok môžete použiť na charitatívne účely, poprípade na občerstvenie pre modelov či modelky. Nezabudnite, že toto podujatie robíte preto, aby ste spropagovali DO FÉNIX. „Prehliadkové mólo“ by malo  byť vyzdobené po „fénixácky“.

Fénixácka kvapka krvi – darovanie krvi vedúci a dobrovoľníci

O študentskej kvapke krvi, či valentínskej kvapke krvi,  ste už určite počuli.  Pri príležitosti 25. výročia by sme mohli zorganizovať aj Fénixácku kvapku krvi. Zaktivizovať vedúcich a dobrovoľníkov a na najbližšej transfúznej stanici  vybaviť termín. Ak sa pre takéto podujatie rozhodnete, s jeho  organizovaním vám radi pomôžeme.

Zbierka blahoželaní

Tradíciu posielania pohľadníc prekonali SMS-ky a MMS -ky , v lepšom prípade posielanie mailov. 25. výročie  by mohlo byť tak trochu návratom. Zozbierajte čo najviac blahoželaní DO FÉNIX  formou pohľadníc k jej sviatku. Možno práve vašej ÚO sa podarí zozbierať  najviac pohľadníc a vytvoríte tak FÉNIXÁCKY rekord. Nemusia to byť pohľadnice kupované, stačí pekná fotografia , možno aj z činnosti vašej ÚO a blahoželanie je na svete.

Vybíjaná

Vybíjaná je hra, s ktorou sme vo FÉNIXE začínali ešte v roku 1991. Konali sa aj Majstrovstvá Slovenska, na ktoré sa dostali najlepšie tímy z Územných organizácií. Pripomeňte si túto loptovú hru a zorganizujte turnaj. Naše odporúčanie? Skúste zaangažovať aj rodičov a spraviť  turnaj pod názvom 25 – ka, kde budú hrať  rôzne týmy.

Prines oheň a zvíťazíš

Je takmer kultové podujatie – turisticko – branná hra. V DO FÉNIX sme robili majstrovstvá 20 rokov. Retro majstrovstvá zorganizujeme  aj v rámci celoslovenského stretnutia v Bystričke na Orave. J Ak máte záujem o materiál, radi vám ho poskytneme.

Foto jari – výstava

Máte v ÚO deti, dobrovoľníkov a vedúcich, ktorí radi fotografujú? Potom neváhajte a spravte výstavku fotografií. Môžete ju spojiť so súťažou o najkrajšiu fotografiu. Aj tu by však 25 rokov Fénixu nemalo chýbať.

Propagácia dobrovoľníctva formou miestnej / regionálnej  televízie, regionálnej tlače

Aby bolo o nás počuť! Tak pod týmto sloganom by sme mali spraviť všetko pre to, aby sme spropagovali prácu dobrovoľníkov, jednotlivcov i kolektívy. Nie je nič dôležitejšie ako informovanosť. Ak budú o nás vedieť, budeme mať dvere otvorené a ľahšie sa nám bude pracovať. Nechajte sa inšpirovať videami , ktoré v rámci štruktúrovaného dialógu  pripravila RMS:

Rozvoj Talentu Peter Ištoňa, ÚO Stará Turá
http://strukturovanydialog.sk/2016/02/28/fenix-stara-tura/

Atraktívna práca s mládežou Martin Talarovič, ÚO Snina
http://strukturovanydialog.sk/2016/02/28/fenix/