financovane-eV nedeľu ráno sa na Sninských Rybníkoch lúčilo, so slzami v očiach, 35 účastníkov medzinárodnej mládežníckej výmeny Speak up! Mladí ľudia zo Slovenska, Českej republiky, Rumunska, Poľska a Litvy strávili 8 dní plných hier, diskusií, workshopov a prezentácií s témou ľudské a občianske práva. Medzi ciele mládežníckej výmeny patrili aj eliminácia predsudkov, tolerancia, sebarozvoj, komunikácia či interkultúrne učenie.

Program výmeny bol výsledkom spolupráce všetkých účastníkov. Každá krajina sa postarala o prípravu pridelenej časti, ktorú si vybrala počas prípravného stretnutia. Aktivít bolo neúrekom. Venovali sme sa dôležitej a náročnej téme, ale vďaka hrám, diskusiám a zaujímavým úlohám, bol pre účastníkov program poučný i zábavný.

31. októbra nechýbala Halloweenska party so strašidelnými súťažami. Na Sviatok všetkých svätých bol výstup na Sninský kameň, kde už čakal prvý tohtoročný sneh. Po výstupe zostali všetci očarení a prvé reakcie z úst účastníkov boli „Waaaaaau, to je krása!“. V piatok sa o program postarali miestni FÉNIXáci z Humenného, ktorí v priestoroch Obchodnej akadémie predstavili svoju činnosť a porozprávali o študentskej rade a ich parlamente.

Posledný večer mládežníckej výmeny je vždy iný, špeciálny. Všetci sú spokojní a trošku smutní, že musia na druhý deň ísť domov. Na záverečnej večeri boli slovenské dobroty od výmyslu sveta. S plnými bruchami sa pokračovalo na Observatórium na Kolonickom vrchu.

Poslednú noc sa nikomu spať nechcelo a žilo sa až do rána. Spätná väzba bola viac ako vynikajúca a my ďakujeme všetkým zúčastneným za skvelý týždeň!

slovensko_webpolsko_web rumunsko_web

cesko_web litva_web