V sobotu, 10.12.2016, to bude 68 rokov čo Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov prijalo Všeobecnú deklaráciu ľudských práv. Dva roky potom, v roku 1950, bol desiaty december oficiálne vyhlásený za Medzinárodný deň ľudských práv. Tento deň slúži ako pripomenutie prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv, no aj aby sa poukázalo na ich stále súčasné porušovanie.

Ľudské práva sú všetky práva a slobody, ktoré prináležia jednotlivcovi na základe toho, že je človekom. Ľudské práva sú priznané všetkým bez rozdielu, bez ohľadu na pohlavie, rasu, národnosť, jazyk, etnickú príslušnosť, náboženstvo alebo iné postavenie. Celú Všeobecnú deklaráciu ľudských práv si môžete prečítať v priloženom .pdf dokumente.

http://www.snslp.sk/CCMS/files/Vseobecna_deklaracia_ludskych_prav.pdf 

 

Kampaň Sú to aj moje práva!su-to-aj-moje-prava

O čo ide?

Zapojením do kampane prispejeme k zvýšeniu povedomia o ľudských právach a podporíme záujem o získanie bližších informácií. Kampaň potrvá od stredy 7. do stredy 14.12.

Ako sa zapojiť?

Nahliadni do Všeobecnej deklarácie ľudských práv, vyber si jedno právo, znázorni ho na fotografii, prilep na fotku logo kampane (pomocný návod TU) a zverejni ju na svojom profile s hashtagmi #dofenix #ludskeprava #sutoajmojeprava a popisom Aj ja mám právo… (doplň znázornené právo).

s-logomAj ja mám právo zúčastniť sa vlády svojej krajiny. (článok 21)

Nezabudni pripojiť aj odkaz na tento článok, aby sa vedeli zapojiť aj ďalší. Fotografiu nám prosím pošli aj na spravnecentrum@do-fenix.sk.

 

Čo ďalšie môžeš spraviť počas Medzinárodného dňa ľudských práv?

  • Prečítať si Všeobecnú deklaráciu ľudských práv a poslať ju aj kamarátom.
  • Spoznať svoje práva pomocou videí a zdieľať ich online https://www.youtube.com/watch?v=UgFM1p9pehU&index=2&list=PLTonEpsc5rE5rr21LUrECV8C-6KEepOQp.
  • Nájsť niečo v novinách/na internete o ľudských právach či o ich porušovaní (správy, príbehy…).
  • Pozrieť si film o ľudských právach, napr. Šťastie na dosah, 12 rokov otrokom, Chlapci neplačú, Gandhi a mnohé ďalšie.
  • Porozprávať sa s rodičmi, kamarátmi, spolužiakmi o ľudských právach.
  • Vytlačiť alebo obkresliť holubicu. Spoločne s rodinou ju skrášliť a napísať na ňu každý jedno prianie pre svet. Budete mať pekný symbol želaní vašej rodiny pre náš svet.

dove-157701_960_720

Použité zdroje:

snslp.sk

photobanda.com

youtube.com