mainYFULogoBlížia sa Vianoce, s nimi prázdniny a príjemné chvíle v kruhu rodiny… Tak prečo by sme sa teda nepobavili trochu o… ŠKOLE.

Tentokrát o tej francúzskej. Práve teraz totiž vo Francúzsku trávia svoj výmenný rok až tri naše študentky – Terezka, Mišel a Žofka. A takto sa na školu a život v nej (a hej – pýtali sme sa aj na jedlo a iné veci :)) pozerajú ony:

“Takže – čo sa týka školy, všetko sa musí obkecať. Všetko musí mať úvod, jadro záver. Aby ste si to vedeli predstaviť, tak príklad 2+2…. Dobrý deň, rada by som vám predstavila príklad 2+2. Budeme rozoberať súčet toho a toho. Výsledkom našej práce bude… :) Po nejakom čase je tento spôsob vyjadrovania sa/prezentácie poriadne otravný.”

“Mne to pripadá, že unnamedvšetci idú podľa rovnakej schémy, ktorú sa naučili na základnej škole (école primaire). Zato labáky tu majú skvelé! :) Keď robíme ročníkovú prácu, vyzerá to tak že skúmame kožu žaby pod mikroskopom, napojíme mikroskop do počítača a vytvoríme video ako kyselina zničí bunky. Vedľa zase spolužiaci syntetizujú vlákna. Lieta to všade po triede a pri stole vpredu spolužiačky vyrábajú magický piesok. Každý sa pri nich pristaví, trochu sa zahrá a ide pracovať ďalej. Niečo takéto mi na Slovensku strašne chýba!”

“Áno, tie labáky sú tu super! Hoci ochrana pri práci – katastrofa!”

“Francúzi a cudzie jazyky je zvláštna kapitola… angličtina – level nula, španielčina – po troch mesiacoch som z nuly tam kde oni po rokoch štúdia. Vystačia si jednoducho s francúzštinou.”

“Francúzi veľmi nemajú život mimo strednej školy (lyceé). Jeden z rozdielov totiž je, že škola začína okolo 8 ráno a môže končiť aj o šiestej poobede, čo je dosť bežné. Za to, vo väčšine škôl sa v stredu poobede neučí. Predmety sú viac menej podobné, až na to, že napríklad dejepis a geografia sú tu ako jeden predmet a tak isto je to aj s fyzikou a chémiou. Ale robíme oveľa viac pokusov. Hodina trvá 55 minút a prestávky sú dosť krátke, okrem tej na obed. Tá môže mať aj 2 hodiny. Aj obed je podľa mňa trocha špecifický. Každý deň máme predjedlo, hlavné jedlo, jogurt alebo syr a dezert.“

A od školy sme sa plynulo dostali k druhej veľkej “francúzskej” téme a tou je jedlo. Práve o francúzskom jedle a stolovaní kolujú rôzne fámy, predstavy a stereotypy. Francúzsko ako kolíska gurmánov sa v našich predstavách spája aj s jedením žiab, slimákov a samozrejme dlhokánskych bagiet… Je to naozaj tak?

unnamed-2“Ja by som to nejako zhrnula takto: zo začiatku som sa stále usmievala, keď som videla na ulici ľudí s polmetrovými bagetami. Takže klišé číslo jedna – splnené. :) Žaby nejedia (aspoň v mojej prítomnosti), ale určite ich pitvú – mne sa žabu podarilo pitvať v škole od septembra už dvakrát.”

“Francúzi sú známi svojim jedlom. Ku všetkému jedia bagetu, vždy majú šalát, hlavné jedlo a syr a zákusok. To môže byť koláč, ovocie, jogurt, niečo ako puding. Akurát bežne sa v rodinách jedia jednoduchšie jedlá. Žiadne také, ako sa jedávajú v reštaurácii.”

“Ja to mám ako vegetariánka veľmi ťažké. A vegána by tu asi obrazne povedané upálili na hranici. Jedlo je tu posvätné, večere dlhé a slimáky? Tie som ešte nevidela jesť nikoho.”

“Aj ja som stretla veľa ľudí ktorí nejedia žaby ani nič podobné. Ale s tým jedlom je to pravda. Na jedlo musíš čakať. A kým začneš jesť – si vyhladovaná na smrť :) Školské jedálne (Cantines) sú tu super. Môžeš si zobrať predjedlo, šalát, syr, dezert…čo len chceš.”

“Oh a najväčší troll Francúzska je, že práškový cukor – doslovný preklad je “cukor v prášku” je vlastne kryštálový cukor a kryštálový cukor je práškový! :)”

A na záver jeden veľmi zaujímavý postreh, na ktorom sa dievčatá zhodli. Francúzsky humor…

“Francúzština je krásny jazyk. Nádherný na piesne, básne, unnamed-1depresiu…ale čo sa týka humoru, tak ten mi bude trvať pochopiť asi ešte dlhšie než sa zbaviť prízvuku.”

“Hej, mne sa zdá že sa nevedia zabávať…alebo ako to povedať. Ich zmysel pre humor je úplne iný ako náš.”

V každom prípade si dievčatá ten svoj vysnený francúzsky život užívajú a na Francúzsko by nedali dopustiť. A presne o tom výmenný pobyt je – spoznať novú kultúru so všetkými pozitívami aj negatívami a prijať tie odlišnosti, ktoré nás v konečnom zmysle môžu spájať.

 

Súťažné otázky na december:

Najmladší súťažiaci (do 10 rokov):

Aké je hlavné mesto Francúzska?

Starší účastníci (10 rokov a viac):

Ktoré z týchto miest nie je vo Francúzsku: Brest, Nimes, Valence, Grenoble, Bruges, Le Havre, Strasbourg?

Prémiová otázka:

Je Francúzsko republika alebo kráľovstvo?

Svoje odpovede zasielajte na sutaze@do-fenix.sk do 31. 12. 2016 a  súťažíte o vecné ceny od firmy TOPGAL Slovensko s.r.o. a YFU Slovensko.