Bačov ražeň je názov druhého kulinárneho workshopu pre deti a mládež, ktorý sa konal 7.októbra 2017 v obci Ladomírov v areáli Turistickej ubytovne Jurčišin v rámci projektu Interreg V-A PL-SK 2014-2020 pod názvom „Trasa valašskej kultúry“. Cieľom tohto workshopu bolo oboznámiť deti s ďalším valašským „jedálničkom“ a hlavne umožniť im vyskúšať si, ako sa pripravujú jednotlivé jedlá z baranieho a ovčieho mäsa. Hlavným šéfom – kuchárom bol opäť pán František Jurčišin, ktorý pripravil ovčiarske menu, ingrediencie a hlavne, počas celého workshopu sa intenzívne a s veľkou trpezlivosťou venoval deťom, za čo mu patrí veľké poďakovanie. Poďakovanie tiež patrí aj pomocným kuchárkam z jeho company a vedúcej DO Fénix p. Ľubici Talarovičovej, ktorí pomáhali pri náročnej práci.

Úlohou malých kuchárov bolo pripraviť „Ovčiarske menu“: predjedlo – domáci piskací syr podávaný na brioške s pažítkou. Polievka – Bryndzový demikát s opraženou slaninkou,

 

hlavné jedlo – bačovská fujara (špíc) s gazdovským chlebom a dezert: pastierske vínové koláčiky. To, že sa deti snažili, vidno aj na priložených fotografiách.

Úspešne zvládli pod vedením skúsených odborníkov celé ovčiarske menu. Po skončení práce si pochutili na svojich výrobkoch najprv deti a potom  v rámci ochutnávky aj prítomní v reštaurácii.

 

 

Na záver deti dostali receptár „Bačov ražeň“ a od pána Jurčišina na pamiatku suvenír do kuchyne.

 

 

 

                                                                                                                     – Jozef Talarovič