Pri príležitosti blížiaceho sa Medzinárodného dňa ľudských práv rozbiehame akciu „Pomôžky“.
Táto akcia nemá za úlohu len vyzbierať a poslať ponožky pre deti v Nepálskej Bathekhole, ale má aj otvárať nové otázky ohľadom dostupnosti vzdelávania v SR, rozšíriť možnosti zahraničnej spolupráce a v neposlednom rade POMôCŤ.

Kto sa cíti šikovný, a chcel by nám poslať vlastnoručne štrikované ponožky, zapojte seba, kamarátov a blízkych a tvorte podľa návodu:
https://www.sashe.sk/pletana/journal/navod-na-ponozky-strikovane-na-dvoch-ihliciach

Pre viac informácií sa obráťte na ústredie alebo na vedúcich vašich ZO. Zbierka bude prebiehať do prvého decembrového týždňa, aby stihli ponožky prísť na miesto včas:)

Kam?

Khulmastra Secondary School, Bathekhola, Bajhang, Nepal

Prečo?

Jednoducho povedané, deti nemajú ponožky. Každé ráno sa celá dolina zobudí pred 6, rozložia sa ohne, uvarí čaj, a túžobne čakajú až sa Surya (Slnko) prekotúľa cez kopec. Dovtedy je zima. Čím neskorší dátum, tým je väčšia zima. Každý má jeden až 2 komplety, k tomu košeľu do školy a šľapky. Niekomu sa ujde deka, niekomu šál, ale jedna vec čo chýba všade, sú ponožky.

Z tejto zimy sa dá prebrať iba jedným spôsobom- pohybom, najlepšie do hory do školy. Niektoré deti chodia z takých dedín ako Sheragadala každý deň. Táto túra mne zabrala 2 hodiny ale zobrala mi 3 roky života a veľa litrov potu.

Deti z celého údolia sa schádzali každý deň za jedným účelom- vzdelaním. Všetok možný čas treba tráviť na poli, aby rodina prežila zimu, preto si ho treba rozdeliť čo najefektívnejšie. Aj napriek takýmto podmienkam je význam vzdelania nedoceniteľný aj v takýchto oblastiach.

Vzdelávanie v každej krajine má svoje diery. Je však dôležité, aby bolo prístupné pre každého, kto má oň záujem, a aby aj tí čo oň nemajú záujem pochopili jeho benefity. Snažme sa teda sprístupniť vzdelanie napríklad takýmto symbolickým aktom darovania ponožiek deťom, ktoré sú pol sveta vzdialené. Naše problémy sú tak ďaleko od seba, ale predsa tak spoločné. Prístupné a kvalitné vzdelanie môžeme dosiahnuť všade, nielen v Nepále, ale aj v SR.

 

 

Čo z toho budeme mať

Dobrý pocit nikdy nie je zlý.

Otvoríme dialóg a diskusiu na tému prístupnosť vzdelávania

Pošlú nám pekné fotky a videá

Vždy je možnosť vyslať dobrovoľníka do organizácie CIHG (Creative Innovative Himalayan Group), ktorý by za vyučovanie angličtiny mal preplatený pobyt a stravu.