Dnes 28.3, v deň narodenia Jana Amosa Komenského, sa v krajinách bývalej ČSSR  oslavuje deň učiteľov. Podľa UNESCO je medzinárodný deň učiteľov oslavovaný 5.10, no my vieme, že naši učitelia si zaslúžia viac ako jeden deň osláv svojej práce.

Či ste starí, či ste mladí, každý ho/ju máme. Každý pozná aspoň jedného učiteľa, ktorý mu na ceste životom ukázal správny smer. Možno poznáme aj učiteľa, ktorý nám naznačil, že „tudy cesta nevede“ a dal nám možnosť nasledovať ďalšie životné cesty. Možno poznáme učiteľa, ktorý nás donútil pracovať tvrdšie a chcieť od seba viac. Možno poznáme učiteľa, ktorý bol dôvodom nižšieho priemeru známok, pokazených čistých jednotiek, či učiteľa, ktorý nás stál štipendium. Chcem tým povedať, že každý pozná učiteľa, ktorý nám zmenil život.

Učitelia sú tí, ktorí chystajú písomky počas prázdnin, vypĺňajú triednu knihu dlho do noci, zápasia s veternými mlynmi svojich nadriadených a do nekonečna ukľudňujú tínedžerov, s ktorými lomcuje puberta.

Byť učiteľom nie je len 6×45 minút denne. Učiteľ musí byť lektor, skúšajúci, vychovávateľ, dozorkonajúci, metodik, psychológ, výskumník, inovatívny a kreatívny zároveň. Pracovná náplň začína ďaleko pred prvým zvonením a končí dlho po poslednom. Byť učiteľom preto nie je ľahké, ani keď má iba poslušných a vnímavých žiakov. Byť učiteľom by nebolo ľahké, ani keby sa im dostávalo férového ohodnotenia za svoju prácu. Byť učiteľom asi nebude nikdy ľahké, učiteľstvo bude vždy viac poslaním ako zamestnaním.

Možno až s odstupom času, možno až pri vlastných deťoch a možno až príliš neskoro zistíme, že učitelia sú po rodine a kamarátoch tí, ktorí nás v živote najviac vyformovali. Predstavme si preto na chvíľu, ako by sa náš život vyvinul, keby sme nestretli toho nášho konkrétneho učiteľa? Ako je možné, že v nás videli náš potenciál? Ako to, že im záležalo na žiakoch aj napriek maximálnemu pracovnému vyťaženiu a podhodnoteným príjmom? Ako to, že to s nami vydržali aj keď sme boli mladí a nevychovaní? Ako to, že ich to stále baví?

Vo FÉNIXe poznáme odpovede na tieto otázky, keďže väčšina našich dobrovoľníkov sú učitelia. Vieme, že je to náročná práca, ktorá obsahuje veľa kusnutí do jazyka a trpezlivosti. Vieme, že učiteľ je učiteľom aj po večeroch aj cez víkendy. Vieme, že učitelia majú iný genetický kód alebo iné supersérum, lebo iná možnosť nedáva zmysel alebo neexistuje. Vieme, že učitelia sú hrdinami.

Oslávte s nami dnešný deň učiteľov. Podeľte sa s nami aj vy s príbehom o učiteľovi/učiteľke, ktorí vám zmenili život. Vivat Academia, vivant professores!