Pandemická situácia spôsobená korona vírusom sa opäť zhoršuje. Aj preto sme sa rovnako ako na jar rozhodli prejsť s našimi aktivitami do online priestoru. Spolu proti korone je nový projekt DO FÉNIX, ktorý štartuje práve dnes 12.10.2020. Počas niekoľkých týždňov, od októbra až do decembra, vám každý týždeň budeme prinášať nové výzvy, nápady a inšpirácie.

Tento týždeň na vás čakajú 4 aktivity, ktoré sú zamerané na pohyb, kreativitu, turistiku a medzigeneračné učenie.

  • ZDRAVÁ CHRBTICA ROVNÁ SA ZDRAVÉ TELO
    16. október je medzinárodným dňom chrbtice. Pohyb, kvalitný spánok, vhodné sedenie a cvičenie, to všetko vplýva na správne držanie tela. Tento týždeň máme pre vás zaujímavý tip na cvičenie pre zdravý chrbát. Nájdite si každý deň chvíľku času a podľa videí na youtube kanáli Joga s Miou si zacvičte. Pomôžete tak nielen svojmu chrbátu, unavenému každodenným sedením v škole ale aj svojej mysli.
    https://www.youtube.com/watch?v=LLi45OqVD94
  • MEDZIGENERAČNÉ UČENIE
    Október – mesiac úcty k starším. Inšpirujte sa publikáciou „Neboj sa starká a starký, zvládneme to!“, ktorá vznikla počas jarnej vlny pandémie. Je plná zaujímavých a vtipných príhod z mladosti našich starých rodičov. Vezmite aj vy vašich starých rodičov alebo starších susedov a vyrazte do prírody. Vypočujte si zaujímavé príbehy a spomienky, ktoré si zaznamenajte. Vznikne tak nielen krásny odkaz pre budúce generácie ale vy si užijete aj príjemne strávený čas so starkými.
  • S FÉNIXOM NA HORY
    Je pred nami krásny októbrový víkend (teda spoň dúfajme :D). My sme si pre vás tento týždeň pripravili turistickú výzvu. Vybehnite na nejaký kopec vo vašom okolí alebo vyrazte na výlet do hôr. Doma nezabudnite ani fénixácku vlajku, s ktorou sa na vrchole odfotíte. Vašu vrcholovú fotku nám pošlite na mail alebo ju zverejnite na Facebooku či Instagrame, kde nás samozrejme nezabudnite označiť.
  • VEČNÉ LISTY
    Posledným, kreatívnym tipom od nás sú večné listy. Listy na korunách stromov sa už farbia jesennými farbami a pomaly opadávajú. Vy ich môžete využiť aj na výrobu krásnej jesennej dekorácie. Vytvorte si misku z listov, ktorá je nielen pekná ale aj praktická. Budete na ňu potrebovať modelovaciu hmotu (tú si môžete pomocou hladkej múky, vody a soli vyrobiť aj doma), listy, farby a misku. Modelovacou hmotou, do ktorej obtlačíte listy vysteliete misku a tak necháte uschnúť. Či už pri izbovej teplote alebo v rúre. Na konci vašu misku vyberiete z misky, ktorá poslúžila ako forma a namaľujete. Hotovo, skvelá jesenná dekorácia je na svete. Podrobný postup aj s obrázkami nájdete tu: https://hobbyportal.sk/majstrovanie/modelarstvo/ako-si-vyrobit-prakticku-misu-na-drobnosti-v-tvare-listu

Všetky výstupy a fotky vašich výtvorov nám posielajte na mailovú adresu: sutaze@do-fenix.sk
Taktiež ich môžete zverejňovať na Facebooku (Detská organizácia FÉNIX) či Instagrame (do_fenix), kde nás nezabudnite označiť.

Tešíme sa!

Tento projekt bol podporený z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.