Tento týždeň naše kroky povedú na juhovýchod Slovenska a spoznáme región Gemer. Tento krásny kút našej krajiny skutočne má čo ponúknuť. Zasahujú doňho až tri národné parky – Slovenský raj, Slovenský kras a Muránska planina, ktoré očaria nedotknutou prírodou. Krásnu prírodu dopĺňa aj bohatá história. Tú odhaľujú významné kultúrne pamiatky, ako napríklad hrad Krásna Hôrka alebo kaštieľ Betliar. V regióne sa nachádza tiež veľké množstvo jaskýň. Napríklad Ochtinská aragonitová jaskyňa je svetovým unikátom a je jednou z troch jaskýň podobného typu na svete. Omnoho viac o tomto čarovnom regióne sa dozviete aj na týchto internetových stránkach:

https://www.regiongemer.sk/objavuj/
http://www.gemer.sk/
https://www.interez.sk/najkrajsie-miesta-na-gemeri-ktore-by-ste-mali-navstivit/
https://www.dobrodruh.sk/kam-na-slovensku/gemer—kraj-jaskyn-tiesnav-historie
https://www.youtube.com/watch?v=C6-6ixtRjhg

Kreatívna úloha – VAŠA GOTICKÁ CESTA
Krásne historické pamiatky na Gemeri aj na Spiši spája kultúrno-historická cesta, ktorá je prvou svojho druhu na Slovensku. Na celkovej dĺžke 276 km nájdete až 33 významných pamiatok. Gotická cesta je atraktívna pre turistov a významne podporuje turizmus v regióne. Nám sa toto spojenie veľmi páči a preto sme sa ním inšpirovali pri tohtotýždňovej kreatívnej úlohe. Skúste spojiť významné pamiatky vo vašom okolí vytvoriť niečo podobné. Môžete vytvoriť cestu prírodnými, historickými alebo kultúrnymi pamiatkami. Dajte ceste názov, vytvorte plán a pozvyte nás tak do vášho regiónu. Inšpirovať sa môžete tu  https://gotickacesta.sk/

Pozývame vás aj na štvrtkový ZOOM. Tentokrát privítame významného hosťa – riaditeľa ZŠ Krásnohorské Podhradie, pána Ladislava Mikulu. Príďte si vypočuť zaujímavé rozprávanie a dozvedieť sa niečo nové o regióne Gemer. Tešíme sa na vás vo ŠTVRTOK o 16:00 TU.