Ahojte Fénixáci, vedeli ste, že skratka MDD neznamená iba to na čo sa každé dieťa teší čiže Medzinárodný deň detí, ale aj Medzinárodný deň dobrovoľníctva ?Teda dnes 5.12 majú sviatok všetci dobrovoľníci po celom svete.

A kto je to vlastne ten dobrovoľník ?

Dobrovoľníkom je ten, kto bez nároku na finančnú odmenu ponúka svoje vedomosti, schopnosti, zručnosti a čas organizácii podľa svojho výberu za vopred dohodnutých podmienok.

V roku 1985 vyhlásila OSN 5. december za Medzinárodný deň dobrovoľníkov, aby upozornila na úlohu dobrovoľníkov, dobrovoľnícke komunity a organizácie. Koordináciu aktivít v rámci Medzinárodného dňa dobrovoľníkov má na starosti agentúra v rámci OSN – UNV (United Nations Volunteers). V roku 1990 prijala Medzinárodná asociácia dobrovoľníckeho úsilia (International Association of Volunteer Effort, IAVE) aj Všeobecnú deklaráciu dobrovoľníctva. Asociácia sa zameriava výhradne na propagáciu a posilnenie dobrovoľníctva po celom svete.

Čo také je napísané v tej deklarácii dobrovoľníctva ?:)

Všeobecná deklarácia dobrovoľníctva uvádza, že dobrovoľníctvo:

-je založené na osobnej motivácii a individuálnom rozhodnutí

-je formou podpory aktívnej občianskej účasti a záujmu o rozvoj komunity

-má formu skupiny aktivít uskutočňovaných väčšinou bez špecifickej organizácie

-zvyšuje ľudský potenciál a kvalitu každodenného života, posilňuje ľudskú solidaritu

-poskytuje odozvu na dôležité sociálne výzvy a prispieva k vytvoreniu lepšieho a pokojnejšieho sveta

-prispieva k životaschopnosti ekonomického života a práce a vytváraniu nových profesií

 

A preto by sme chceli poďakovať všetkým dobrovoľníkom, no najmä tým naším Fénixákom, ktorí sa s nami delia o svoje skúsenosti, múdrosti a robia to všetko dobrovoľne smiley

 

Kristína Jaššová, ÚO Dubnica nad Váhom