human-camp_01Posledný júlový týždeň strávilo s podporou Ministerstva zahraničných vecí 60 fénixákov spolu s poľskými priateľmi na letnom tábore Human camp Narnia v rekreačnom zariadení Výtoky v Moravanoch nad Váhom.

 

Ako už názov prezrádza – hlavnou témou tábora bol príbeh Narnia. Úlohou všetkých detí rozdelených do 4 oddielov bolo dobyť zámok, tým ho oslobodiť a vyhrať celotáborovú hru. Pred plnením každej úlohy sme všetci prešli cez čarovnú skriňu do Narnie a po jej splnení sme sa opäť vrátili do tábora. Plnenie úloh bolo veľmi napínavé, pretože sily boli vyrovnané, všetky oddiely sa snažili a až do posledného dňa mal šancu na výhru každý. Okrem bodovacích súťaží v Narnii sme si užili aj nesúťažné hry ako mini talent šou, bavíme sa navzájom, rôzne medzioddielové preteky na čas, štafetu či pevnosť Boyard.

Počasie nám celkom prialo a najväčšie horúčavy náš tábor obišli. Jediné daždivé doobedie sme hravo zaplnili aktivitami v spoločenskej miestnosti, kde sme sa všetci bavili, súťažili a zbierali body.

V utorok sme si naplánovali výlet do Piešťan. Počasie nám vyšlo ako na objednávku a plavba loďou po Sĺňave bola pre všetkých zážitkom. Z lode sme sa presunuli na kúpeľný ostrov, kde pre nás mladí vedúci pripravili hru, v ktorej sa všetci zapojili a naučili nové veci zábavnou formou. Po prehliadke mesta sme sa na spiatočnej ceste zastavili v Moravanoch nad Váhom v múzeu veteránov.

Ďalší chladnejší deň sme využili na poučenie sa o prvej pomoci. Na prekvapenie našich zdravotníkov deti vedeli o prvej pomoci oveľa viac ako mladí vedúci a pochvala všetkých veľmi potešila. Vďaka záujmu a zvedavosti detí sa plánovaná polhodinka zdravotníckej besedy pretiahla na dve hodiny a až do poslednej minúty otázky a prežité príhody neustávali.

Večer konečne prišla nočná hra, bez ktorej si väčšina letný tábor ani nevie predstaviť. Úlohou bolo nenápadne po špičkách sa dostať k čarodejníkovi a zapamätať si čo najviac znakov, ktoré ochraňoval. Táto etapa táborovej hry preverila všetkých hráčov, keďže niektorí sa báli tmy či mokrého terénu, ale nakoniec sa všetci premohli a úlohu hravo splnili.

Posledný súťažný táborový deň bol opäť dosť horúci a s teplotou slnka stúpala aj súťaživosť členov každého oddielu. Body k dobytiu hradu boli stále rozdelené rovnomerne a preto sa občas súťaživosť menila na dravosť, proti ktorej bolo ťažké súperiť.

Poobedie sme konečne po týždni mohli venovať bazénu. Viacerí odvážlivci sa išli ovlažiť, vyblázniť a užiť si chvíľu, na ktorú sa tešili už od sobotňajšieho príchodu. Po bazéne nasledovala posledná etapa Narnie a pridelenie posledných tajných bodov.

Pri večernom nástupe a po zhodnotení celého týždňa sme vyhlásili výsledky a rozdali ceny. Radosť víťazov bola naozaj veľká, pretože celý týždeň pracovali veľmi svedomito,  úlohy plnili čo najpoctivejšie a snažili sa najmä zabaviť, dodržať pravidlá a dopriať aj ostatným oddielom. Ďalej sme vyhlásili aj víťazov bodovačky poriadku v chatkách, ktoré prebiehalo celý týždeň. Víťazi si odniesli pekné ceny a diplom a rovnako boli vyhlásení aj najšpinavší táborníci.

Okrem táborovej témy Narnia sme sa celý týždeň venovali aj ľudským a detským právam, ktoré boli priebežne poprepájané s jednotlivými etapami. Všetci sa tak zábavnou formou naučili nové a možno aj zopakovali staré veci. Preto každý účastník dostal v posledný večer certifikát Ambasádora ľudských práv a krátku príručku aktivít, ktoré môže po skončení Human campu robiť vo svojom okolí a rozšíriť tak povedomie o tejto dôležitej téme.

Po nástupe mali všetci čas sa aspoň čiastočne pobaliť, vzájomne si popodpisovať táborové tričká, vymeniť kontakty. Keď sa začalo stmievať, napriek chladnejšiemu večeru si všetci užili poriadnu rozlúčkovú diskotéku pred pódiom uprostred tábora. Keďže to bol posledný večer, všetkým sa ťažšie rozchádzalo do chatiek. Domov sme však všetci odchádzali s dobrým pocitom, plní zážitkov a s novými kamarátmi.

Petra Ištoňová, Ústredie DO FÉNIX

 

O svoje zážitky sa s nami podelilo niekoľko fénixákov:

Lucka Labošová, ÚO Kráľová pri Senci

Detský HUMAN CAMP NARNIA sa konal v rekreačnom stredisku Výtoky, kde deti aj vedúci bývali v drevených chatkách. Pred nimi bol veľký trávnik, na ktorom sme sa všetci spolu pravidelne stretávali, hrali a plnili dôležité úlohy. Narnia ako názov nášho tábora nebol náhodný. Nielen, že sme na tretí deň pozerali film Narnia, ale sme sa do nej aj sami preniesli prostredníctvom čarovnej skrine, cez ktorú sme prechádzali splniť všakovaké úlohy. Deti si ich užívali a snažili sa čo najrýchlejšie dostať do čarovného hradu. No úplne najsúťaživejší boli naši kamaráti z Poľska. Do každej úlohy sa púšťali s nadšením a takým odhodlaním, proti ktorému sa dalo len veľmi ťažko bojovať. V utorok sme sa doviezli do mestečka Piešťany, kde sme sa najprv plavili loďou, kývali všetkým rybárom (Ale doslova všetkým! A beda keď nám neodkývali!) a potom hrali hru, čo pre nás pripravili naši mladí vedúci. Zistili sme kopec nových informácii a po takej náročnej úlohe, sme doplnili baterky na spoločnej zmrzline.
Naša najmilovanejšia a zároveň najnenávidenejšia bola vuvuzela, ktorá nás nie len volala na super aktivity, ale aj ráno budila na rannú rozcvičku. A to sa už ťažšie vstávalo, hlavne keď máte v ruksaku viac zubnej pasty, ako dokážete minúť. Tak čo s ňou? Ale pssst, to sa neprezrádza.
Posledný deň sme ukončili skvelou diskotékou, na ktorej sme sa naučili nové tančeky aj pesničky a potom už hor sa domov, plní nových skúseností, zážitkov a priateľstiev.

Alexandra – Mária Svrčková, ÚO Žilina-Vlčince

Vďaka táboru som spoznala veľa nových ľudí , skvelých animátorov. Naučila som sa veľa nového a zažila skvelé chvíle na ktoré budem stále pamätať síce jedlo bolo iné ale to nevadilo bol to naozaj skvelý týždeň.

WEB_znak_NEWRealizované s finančnou podporou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd LP/2015. Za obsah tohto dokumentu je výlučne zodpovedný detská organizácia FÉNIX, o.z.

Fotogaléria -> LINK