Novy Zeland_krajina„Nový Zéland je úžasný: ľudia sú veľmi priateľskí, milí, usmievaví – majú taký uvoľnený životný štýl, neriešia, nestresujú sa zbytočne. Sú veľmi otvorení. A potom ešte tá príroda – oni celkovo žijú v súlade s prírodou a tá je tam neskutočne krásna. Vrátila by som sa tam hocikedy – aj hneď teraz.“

Zuzka z Vinosadov na svoj ročný pobyt na Novom Zélande už len spomína, no Peťa z Nového Mesta nad Váhom svoje novozélandské dobrodružstvo ešte stále prežíva…a práve ony sa rozhodli podeliť sa s vami o svoje pozorovania.

NovyZeland_aktivityTo, že je Nový Zéland ostrovným štátom na juhozápade Austrálie a jeho hlavným mestom je Wellington vedia tí z Vás, ktorí sa o Novom Zélande už učili na hodinách geografie. O tom, že oficiálnou hlavou Nového Zélandu je britská kráľovná Alžbeta II. viete vy, ktorí ste si informácie o tejto prekrásnej krajine zháňali na internete. A ak ste priaznivci filmovej verzie príbehov Hobit a Pán prsteňov – máte k dispozícii nové „pútnické“ miesta: pri mestečku Matamata (mestečko Hobitín/Hobitov) a na svahu hory Mt. Ngauruhoe (Mordor). A je to opäť na Novom Zélande.

O tejto krajine sa tvrdí, že v nej žije viac oviec ako ľudí. Peťa, ktorá na Novom Zélande študuje práve teraz, ale zatiaľ videla samé kravy a asi 5 oviec. Ktovie kedy tie ovce počítali!

Ďalším špecifikom krajiny je KIVI/KIWI/kiwi. Aby ste rozumeli: Kivi je nelietajúci vták, ktorý žije iba na jednom mieste na svete a to na Novom Zélande! Stal sa dokonca ich národným symbolom. Kiwi je chlpaté ovocie, ktoré originálne pochádza z Nového Zélandu a postupne ho spoznali na celom svete. Ale na Novom Zélande môžete aj chodiť kiwi – je to medzi domácimi veľmi rozšírený a obľúbený spôsob chôdze. Chodia tak ľudia do práce i do školy keď sa im chce. A ako to teda chodia? No, bosí – bez topánok ;o)

A čo je typické novozélandské jedlo? Hangi. Ale to vlastne nie je jedlo, ale spôsob jeho prípravy – ide o tradičné varenie v zemi. Čo však väčšina domácich, ako aj turistov považuje za typické jedlo to sú

fish&chips – vyprážaná ryba s hranolkami. Novozélanďania obľubujú aj mätovú omáčku – k mäsu, či do zemiakového šalátu…a kto nerád s chuťami experimentuje, toho zachráni majonéza a kečup, ktorý ale nikto nevolá „ketchup“, ale „tomato sauce“

A poďme ku škole J Ako ju vidí Peťa? „Super na škole je, že sa nemusím toľko snažiť. Môže za to fakt, že študenti chodia len na 6 predmetov a tempo učiva nie je rýchle, na veľa predmetoch sa vlastne ani neučí, ale len pracuje na zadaniach. Učitelia sú tu uvoľnenejší, priateľskejší, viac sa s deckami bavia. Väčšina vám dovolí mať v uchu slúchadlo, ak robíte čo máte.“

„Mňa dostalo úplne skvelé vybavenie škôl na športy. Tenisové kurty, ihriská, niektoré školy mali aj plavárne… študent si mohol vybrať, čo ho baví. A súčasťou vyučovacích predmetov bol aj jeden zameraný na „outdoorové“ aktivity. Lozilo sa s vybavením do jaskýň a podobne. Celkovo je to super krajina na outdoorové aktivity. Ešte jedna zaujímavosť – uniformy. Najprv sa mi to zdalo divné a neprirodzené, no rýchlo som si na uniformu zvykla a ocenila prednosti – netreba riešiť, čo si obliecť. Dnes som zástankyňou uniforiem na školách,“ dodáva Zuzka.

Ak ťa Nový Zéland zaujal až tak, že by si tam chcel či chcela ísť študovať, prečítaj si Petin blog: https://pzinnz.wordpress.com/ alebo článok do Ivky, ktorá strávila pol roka na Novom Zélande a pol roka v Austrálii http://yfu.sk/blog/skusenosti-studentov/vysnena-australia/  – a smelo sa obráť na YFU Slovensko. Ak ani moc nie – nič sa nedeje, postupne ti predstavíme ďalšie zaujímavé krajiny… v každom prípade sa však môžeš zapojiť do našej súťaže :)

 

Súťažné otázky:

Najmladší súťažiaci (do 10 rokov):

Ako sa volá nelietajúci vták, ktorý žije iba na jednom mieste na svete a to na Novom Zélande?

Starší účastníci (10 rokov a viac):

Ako sa volá hlavné mesto Nového Zélandu a na ktorom ostrove sa nachádza?

Prémiová otázka (odpoveď na ňu nájdeš v blogu Peti Zmatkovej)

Čo je to Rainbow´s End a čo tam Peťa zažila?

Svoje odpovede zasielajte nasutaze@do-fenix.sk do 30. 6. 2016  súťažíte o vecné ceny od firmy TOPGAL Slovensko s.r.o. aYFU Slovensko.

topgal mainYFULogo