Levoča je mestom priateľstva medzi vidiacimi a nevidiacimi. Je sídlom špeciálnej školy pre zrakovo postihnutých a unikátnej knižnice, jedinej svojho druhu na Slovensku. Pri príležitosti Medzinárodného dňa nevidiacich preto levočskí fénixáci zavítali do Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu. A na ďalší deň ich čakalo živé prekvapenie… 

Návšteva knižnice sa začala rozprávaním o človeku, po ktorom je pomenovaná. Fénixáci sa dozvedeli, že Matej Hrebenda bol nevidiaci šíriteľ knižnej kultúry na Slovensku a svojím pôsobením príkladom symbiózy nevidiaceho človeka v službách duchovnej kultúry slovenského národa. Deti si vypočuli krátku rozprávku a výklad tety knihovníčky. Dozvedeli  sa, ako taká kniha pre ľudí so zrakovým hendikepom vyzerá a ako vzniká. V knižnici nájdu ľudia knihy v Braillovom písme, ale aj takzvané zvukové knihy. Fénixáci po prvýkrát videli nahrávacie štúdio, aj výrobu takýchto kníh.

Ďalší deň svojou návštevou spestrili a urobili nezabudnuteľným pani Andrea Mirgová a Monika Katónová s fenkou Cathy. Poodhalili nám bežný život a problémy, s ktorými sa stretávajú nevidiaci ľudia v každodennom živote. Deti si aspoň na chvíľu vyskúšali, aké ťažké je byť nevidiaci. Všetci sme sa zhodli, že zrak je pre nás veľmi dôležitý a musíme si ho chrániť.

 

Mgr. Beáta Kočišová

ÚO Levoča