Kto sa dnes ráno zobudil a našiel si v topánke také malé dačo? Kto si tam našiel kopu uhlia? Už ste stihli vytapetovať izbu obalmi od čokolády?

Dnes je Mikuláša! Tento deň sa u nás tradične obdarovávame sladkosťami, ktoré si schovávame do vyčistených topánok a ráno sa pri pohľade na parapetu tvárime prekvapene a pýtame sa, či je to hriech keď si dáme na raňajky celú Milku.

Za prvé – nie, nie je to hriech. Čokoláda je vhodná ako ktorékoľvek z denných jedál, od raňajok až po druhú neskorú večeru. Bodka.

Za druhé – vieme, čo sa skrýva za touto tradíciou?

Za tretie – vieme ako súvisí 5.12 a 6.12?

Dnes si pripomíname sviatok svätého Mikuláša, ktorý je síce kresťanským sviatkom, ale je už hlboko zakorenený v celoslovenskej tradícii. Svätý Mikuláš žil v treťom storočí na území dnešného blízkeho východu a bol známy svojou štedrosťou, dobročinnosťou a súcitom k chudobným. Legendy hovoria, že chodil po domoch, kde bývali chudobné slobodné dievčatá a nechával im na obloku mešec peňazí do vena. Je patrónom obchodíkov, námorníkov, modlievajú sa k nemu dievky zrelé na vydaj a do dnes je spájaný s obdarovávaním detí.

A ako teda súvisí dnešný deň s tým včerajším? 5.12 sa slávi ako Medzinárodný deň Dobrovoľníctva. Dobrovoľníctvo je u nás vo Fénixe veľkým pojmom. Naša organizácia je založená na dobrovoľníckej práci a dobrovoľníci sú telom i dušou toho čo robíme. Cez víkend sme mali možnosť obdarovať našich dobrovoľníkov na FeDoR-ovi, kde sa ukázalo, koľko dobra vykonali, koľko ľudí obdarovali a koľko radosti priniesli.

Aj keď naši dobrovoľníci nenavštevujú dievčatá zrelé na vydaj (aspoň že vraj), so svätým Mikulášom majú toho naozaj viac spoločné ako by sa zdalo. Tak ako on, dobrovoľníci rozdávajú zo svojho tým, ktorí majú menej ako oni sami. Nehovoríme o doslovných mešcoch peňazí na okne ale o niečom ešte  hodnotnejšom. To najcennejšie, čo sa dá dať druhému človeku, je náš záujem.

Keď vieme venovať druhému náš záujem, vypočuť jeho problémy, odľahčiť jeho bremeno alebo akoukoľvek inou formou vyjadriť medziľudskú empatiu, stávame sa Mikulášmi – pomocníkmi.

Tento týždeň sa blíži ešte jeden sviatok, ktorý oslavuje vzájomnú empatiu a pomoc – Medzinárodný deň ľudských práv. V tento deň si pripomíname to, že všetci sme sa narodili rovní v právach, slobodách a príležitostiach, bez ohľadu na to odkiaľ sme a akí sme. Naše práva, slobody a príležitosti nám nikto nemôže odobrať, avšak niektorí ľudia sú odkázaní na to, aby im boli darované.

Ak ste už stretli niekoho, kto sa narodil ako človek, gratulujeme. Týmto ste zistili, že  má také isté šance ako vy – ľudské práva. Ak máte pocit, že tomuto človeku sú niektoré šance vzdialenejšie ako Vám, je to práve na Vás, aby ste im ich priblížili. Tak ako svätý Mikuláš, aj ako naši dobrovoľníci, tak aj Vy všetci, máte nielen dnes, ale aj každý deň rovnakú šancu pomôcť. A tak ako slobodné dievčatá bez vena, deti v Nepále bez ponožiek, námorníci stratení v búrke, tak aj Vy máte každý deň právo na pomoc.