Teen Health Week je v plnom prúde a dnešnou témou je duševné zdravie.

Každý už asi medzi rečou niekedy počul výrazy ako „mám z toho depky“, „mňa z toho asi picne“, „vošlo do mňa tisíc čertov“, „mal som chuť mu niečo spraviť“ a podobne. Na pohľad nevinné frázy však v sebe často skrývajú kúsok pravdy, kúsok vnútra, ktoré sa prejaví navonok. Tieto frázy by sa dali chápať ako prejavy straty vnútorného pokoja, rozvahy, či oslabenie schopnosti vidieť veci racionálne, inak povedané – príznaky choroby.

Ak má človek chrípku, tak po fáze oslabenia organizmu, bolestí hlavy a kašlu prichádza na rad jediná možnosť – PN. Telesné zdravie zasahuje do našej životnej rutiny až tak, že nás často odstaví od bežných činností  a naše telo si doslova vyžaduje okamžitú liečbu. No čo naše duševné zdravie?

Isto sa nájdu medzi nami aj tí, ktorí v živote zažili rozchod, výpoveď z práce, ťažkosti v škole, poprípade inú traumatizujúcu skúsenosť. Tieto zážitky môžu zasiahnuť našu vnútornú rovnováhu až do takých rozmerov, že celé dni plačeme v posteli, nechutí nám jedlo, strácame motiváciu do práce, stránime sa spoločnosti a cítime sa všeobecne na nič. Pri takýchto životných chvíľach si naše telo (a duša) pýta liečbu takou alebo onakou formou. No keď liečime kašeľ teplým čajom alebo horúčku liekmi od lekára, prečo podobné princípy nechceme použiť pri liečbe duševných ochorení?

V dnešnej dobe majú ľudia skôr potrebu skrývať svoje problémy pred spoločnosťou. Pri telesných ochoreniach sa všemožne snažíme zakryť kruhy pod očami a bledú pleť, pri duševných zase predstierame, že sa nič nedeje. Takéto sebaklamy však majú často katastrofické následky.

Duševné zdravie je rovnako ak nie viac dôležité ako to telesné. Nie je vôbec hanba hovoriť o svojich vnútorných problémoch tak isto, ako nie je hanba vyhľadať v prípade dlhotrvajúceho kašľa pomoc doktora. Starostlivosť o duševné zdravie by mala byť samozrejmou súčasťou preventívnej rutiny každého, tak isto, ako je nosenie teplého oblečenia v chladnejšom počasí alebo upravenie jedálneho lístka v prípade žalúdočných problémov.

Duševné zdravie, tak ako to telesné, máme iba jedno. Starajme sa oňho, chráňme si ho a dajme našej duši šancu fungovať čo najlepšie po čo najdlhší čas. Našli ste si dnes aspoň 5 minút ticha? Podarilo sa vám stlmiť vonkajší hluk a pripomenúť si, čo je dôležité? Spomalili ste aspoň na chvíľu zo zhonu celodenných povinností? Porozprávali ste sa dnes sami so sebou? Skúste to. Možno je to ľahšie ako 5 pohárov vody denne J