Otto von Bismarck kedysi dávno povedal: Hlupák sa učí iba zo svojich chýb, no múdry človek sa učí z chýb druhých. John C. Maxwell vo svojej knihe tento výrok doplnil: Hlupák sa učí iba zo svojich chýb, múdrejší človek sa učí z chýb ostatných, no najmúdrejší človek sa učí z úspechov druhých. V tomto duchu si Vám dovoľujeme predstaviť ďalšiu tému Teen Health Week 2018, ktorou je PREVENCIA a OČKOVANIE.

V minulosti bolo bežné stretnúť človeka s chorobou ako osýpky, žltačka či kiahne. Aj keď sa nedá povedať, že by sme aj dnes nenašli niekoho s príznakmi takýchto chorôb, sú tieto prípady skôr výnimočné. Za toto môžeme vďačiť pokroku, ktorý medicína dosiahla od dôb, kedy boli tieto choroby nevyliečiteľné a v mnohých prípadoch smrteľné. Imunológovia a epidemiológovia postupným pozorovaním príznakov chorôb v spoločnosti prišli na to, ako niektoré z týchto chorôb liečiť a ako sa pred nimi dá účinne chrániť.

Aj napriek pokroku modernej medicíny nevieme ešte všetky ochorenia účinne liečiť. Drvivá väčšina odborníkov z oblasti zdravotníctva sa zhoduje na tom, že prevencia je schopná potlačiť výskyt chorôb oveľa účinnejšie ako veľkoplošná liečba. Bohužiaľ, nájdu sa aj takí (najmä v tajných kútoch poobedného internetu), ktorí spochybňujú nespochybniteľné výsledky preventívnej liečby a očkovaní na základe neodborných štúdií a neoverených tvrdení. Šírenie takýchto správ môže mať však katastrofické následky.  Ak sa v komunite zaočkovaných ľudí objaví jednotlivec, ktorý nedôveruje benefitom prevencie, rapídne sa zvyšuje aj riziko nákazy. Čím vyššie je zastúpenie nezaočkovaných jedincov, tým viac narastá riziko nákazy ostatných.

Využime preto dnešok na výskum. Nie výskum chorôb samotných, no na výskum toho, čo sa môže stať, keď je prevencia braná na ľahkú váhu. Skúmajme, čo sa stalo, keď sa ľudia nevedeli učiť na svojich chybách, ani na chybách druhých, ani na úspechoch druhých. Čo by sa stalo, keby sa pravidlá nevytvárali za účelom našej ochrany? Čo by sa stalo, ak by sme nerešpektovali vôbec žiadne pravidlá? Čo by bolo, keby sme v zime chodili v krátkych rukávoch po vonku? Čo by bolo, keby sme nemali zapnutý bezpečnostný pás?

Je takmer nemožné predpovedať budúcnosť, no je možné ju korigovať. Môže sa stať, že budeme chodiť celý deň bosí bez toho, aby sme si porezali nohu, no je oveľa pravdepodobnejšie, že sa nám to podarí vtedy, keď budeme mať topánky. Vieme sa poučiť z chýb bosých, ktorí sa porezali a brať si príklad z tých, ktorí sa ráno obuli a neriskovali.

Neveríte? Zahrajte si napríklad vybíjanú, raz s chráničmi, raz bez. Alebo si zorganizujte prehliadku prasknutých displejov mobilov, obliatych domácich úloh a iných nehôd, ktoré mohli byť odvrátené. Kreativite a aktivitám sa medze nekladú. J