Tak, a je koniec. Jubilejný 10. Ročník Celoslovenského stretnutia Fénixákov máme oficiálne za sebou. Niektorí z nás ešte teraz cítia následky víkendu plného pohybu, aktívneho oddychu, vzdelávania sa a trávenia času s Fénixom. Čo sa tento víkend vlastne udialo?

Vo štvrtok sa ústredie stretlo v Sládkovičove, kde sme naložili 3 plné autá hier, papierov, fixiek, lôpt, reprakov, svetiel a všetkého možného a spolu s organizačným tímom sme sa premiestnili do Tatranskej Lomnice. Aj napriek tradičným úvodným prekvapeniam sme (tesne) stihli prichystať celý Hotel Tatranec tak, aby zvládol nápor Fénixákov z celého Slovenska. Spolu s mladými vedúcimi sme rozkladali, ozdobovali, plánovali a pripravovali všetko do finálnej podoby.

Fénixáci prišli a nebolo ich málo. Presne 21 základných organizácií vyslalo svojich zástupcov na tento ročník Celoslovenského Stretnutia Fénixákov, kde boli zastúpené vekové kategórie od 7 do 60+. Vek je vo Fénixe iba číslo a aj vďaka tomu bolo vo vzduchu cítiť atmosféru roztopašnosti a večnej mladosti.

Keď sa všetci ubytovali a navečerali, moderátor Patres privítal v spoločenskej miestnosti už na 10. Ročníku tohto podujatia. Po otváracom príhovore našej pani predsedkyne prišlo na rad predstavovanie jednotlivých základných organizácií. Každá z nich mala za úlohy priniesť darček – niečo, vďaka čomu si ich ostatní zapamätajú. Ani v tomto Fénixáci nesklamali a kreativite popustili uzdu.  Po skončení predstavovania nasledoval spontánny tanečný workshop, do ktorého sa zapojili zástupcovia všetkých vekových kategórií a ani tí viac skúsení sa nenechali pri tanci zahanbiť. Večer išli (skoro) všetci spať, aby načerpali energiu do ďalšieho dňa.

V piatok sa konala Detská konferencia. Tému Detskej konferencie Sú medzi nami si deti zvolili sami minulý rok. Tento ročník patril téme zdravia a zdravého životného štýlu. Fénixákom prednášal PhDr. Vladimír Zlatoš, ktorý nás obohatil o nové poznatky. Vedeli ste napríklad, že bryndzové halušky sú zdravé iba z polovice? Vedeli ste, že chlieb s maslom jeme kvôli maslu a nie, kvôli chlebu? Prekvapilo aj vás, keď pán Zlatoš povedal, že máte jesť len keď ste hladní? Ostali ste aj vy v nemom úžase, keď sa vyšvihol na stôl akoby to nič nebolo alebo keď urobil stojku, ktorú by ste mohli merať uhlomerom?

Deti si v rámci konferencie precvičili aj prácu v tímoch, v ktorých mali diskutovať o témach spojených so zdravým a odprezentovať svoje zistenia pred kolegami Fénixákmi. Ani jedna skupina sa nenechala zahanbiť a kreatívnym spôsobom vytvorili perfektné plagáty.

Po konferencii sa začala hra Spoznaj Tatry. Fénixáci hľadali po Tatranskej Lomnici indície, vďaka ktorým rozlúštili heslo, ktoré vymenili so zbojníkmi za slobodu a bezpečný prechod horským potokom. Po večery sa uskutočnil už tradičný Minitalent Fénixu. O účastníkov nebola núdza a talenty sa líšili od spevu, cez balet, dramatické scénky až po gymnastiku, a nechýbali ani hudobné vystúpenia od našich viac či menej spevavých gitaristov. Každý účastník však okrem potlesku a obdivu publika obdržal aj vecné ceny, ktoré do našej súťaže venovali partneri Topgal a.s a Pískacie. Limitované edície tričiek, skvelé batohy a doplnky vyčarili úsmev a motivovali účastníkov ďalších ročníkov Minitalentu.

Po Minitalente sa Fénixáci presunuli pred hotel, kde si v krásnej sviečkovej atmosfére zahrali hru Galaxia. Táto hra nás naučila, že vo svojich úspechoch aj neúspechoch nie sme sami, a že nie ste sami ani keď nemáte žiadne zlé vlastnosti. Fénixáci sú proste super, čo už.

Sobotné ráno sa Fénix zobudil do krásneho dňa, len kde tu nejaký mrak a slabý vánok. Doobeda pokračovala hra spoznaj Tatry spojená s návštevou Múzea TaNaPu a náučného chodníka Pramenište. Organizačný tím zatiaľ usilovne pripravoval areál na poobedie, kedy sa uskutočnil Festival kultúrneho dedičstva. Fénixákom prišli ukázať svoje umenie tanečníci zo Sniny zo súboru Šiňava. Viacero detí a vedúcich nepremeškalo možnosť naučiť sa ľudové tance z čias valachov a aj tí skôr narodení sa snažili kývať do rytmu. Alebo to bol len vietor?

Festival sa konal na 4 stanoviskách. Prvé patrilo tanečníkom zo Sniny, ktorí v sprievode vedúcich učili Fénixákov vyrábať hračky z ovčej vlny, tkať a priblížili si tak valaskú kultúru. Druhé stanovisko bolo zamerané na hry a kreativitu, z ktorého si deti odniesli pamätné odznaky a zoznámili sa s novými aktivitami do svojich kolektívov. Tretie stanovisko sa venovalo etapovej hre Strážcovia pokladu, do ktorej sa počas uplynulých mesiacov zapojili kolektívy z celého Slovenska.

Štvrté stanovisko malo názov Tatry v pohybe a svoj názov naozaj nezahanbilo. Zápasy v medzigeneračnej vybíjanej sa niesli vo vysokom tempe a plnom nasadení všetkých ročníkov, čo sa podpísalo aj pod nedeľné svalovice.

Po skončení Festivalu nasledovala posledná večera. Tá sa pre zmenu podávala pod tmavnúcou oblohou rovno pri ohni. Tí odvážnejší vyskúšali (a následne oľutovali) aj feferónky, za čo im patrí nekonečný obdiv.

Keď už boli všetci najedení nasledoval vrchol programu – diskotéka. Záverečná tancovačka sa konala v priestoroch koliby, kde v krásnej atmosfére farebných svetiel a dobrej hudby Fénixáci vytancovali zvyšok energie. Diskotéka mladých nemusí byť hneď tichá, presvedčili sa o tom aj ďalší návštevníci hotela a okolitá zver.

V nedeľu ráno sa Fénix budil rýchlo a smutno. Patrik Herman vyprevádzal prvý autobus už o 8:00 a o 9:00 už priestory Hotela Tatranec zívali smutnou prázdnotou.  Keď sme po ceste naprieč Slovenskom spomínali na celý víkend, zdal sa ako nereálny. Ako je to možné, že aj keď si necítime nohy a oči držíme otvorené len zo zvyku, tak sme naplnení tak super pocitom? Preto, lebo Fénixáci sú super.

V mene ústredia a organizačného tímu by sme chceli poďakovať všetkým účastníkom, dobrovoľníkom a Fénixákom, ktorí spravili tento ročník Celoslovenského stretnutia nezabudnuteľným. V najbližších dňoch očakávajte foto report, označte sa na fotkách a pozývajte ďalších ku nám, veď sme super, no nie? J

Vidíme sa opäť o rok Fénixáci!!