11. celoslovenské stretnutie Fénixákov, ktoré sa konalo od 13. do 16.6.2019, sa uskutočnilo na strednom Slovensku, neďaleko mesta Prievidza, v krásnej dedinke Kľačno.

Po príchode do rekreačného strediska v Kľačne sa naši Fénixáci ubytovali a po chutnej večeri sa pustili do prvej úlohy, ktorou bolo predstaviť svoju ZO na tému, ktorá im bola náhodne určená pri príchode a registrácií. Musíme povedať, že sme boli veľmi milo prekvapení, nakoľko to naše decká zvládli
výborne (čo sa dalo čakať :)). Počas predstavovania priniesla každá základná organizácia jednu pohľadnicu s odkazom pre inú ZO, ktorú si následne náhodne žrebovali. Prvý zoznamovací večer sme ukončili diskotékou, na ktorej bola super atmosféra.

Nasledujúci deň sa niesol v športovom duchu a pre našich Fénixákov sme si pripravili športové dopoludnie „Športom k zdraviu“. Pripravili sme niekoľko stanovíšť so zaujímavými športovými a pohybovými aktivitami, kde sa mohli taktiež zabaviť a zacvičiť si. Najväčší úspech mali nafukovacie atrakcie, ktoré boli v podobe tyčového futbalu, horolezeckej steny, demolátora a sumo zápasníkov. Tiež bolo veľmi úspešné stanovisko, ktoré mal na starosti náš dlhoročný priateľ Marek Džalaj zo spoločnosti Topgal. Pripravil si beh s batohom Topgal. Ďalšie stanovištia boli Zdravé oči v spolupráci s Lions Clubs International, gymnastky z Handlovej, slackline stanovište a lesná pedagogika.

Popoludní bola pripravená turistika, ktorú mali na starosti naši priatelia z Handlovej a rozhodli sa pre návštevu Vyšehradného. Počasie nám prialo a atmosféra bola veľmi priateľská a uvoľnená. Vo večerných hodinách sme pokračovali živou knižnicou v ktorej sme mali veľmi vzácnych hostí: Jakuba Kraka – slovenský zjazdový lyžiar a päťnásobný paraolympijský víťaz vo svojej kategórii. Jakub nás svojou návštevou nesmierne potešil a rozprával nám, že aj život s hendikepom, ktorý on má v podobe poruchy zraku vie byť krásny a zmysluplný, len si treba ísť vytrvalo za svojím snom a nevzdávať sa. Ďalším naším hosťom živej knižnice bol Laco Szibilla, ktorý je celoživotným Fenixákom telom i dušou. Počas svojho pôsobenia viedol letné školy zamerané na turistiku, bol spoluautorom a hlavným rozhodcom dlhoročnej fénixáckej hry Prines oheň a zvíťazíš. Večer sa niesol v duchu Galaxie, ktorou mali naši Fénixáci pochopiť, že nie sú na tomto svete
sami a že sú ľudia, ktorí majú niekedy rovnaké ba aj ťažšie osudy ako oni sami.

Sobotné ráno sme mali Detskú konferenciu „Sú medzi nami“ – Zdravie nie je klišé pod vedením trénerov a športovcov Tomáša Krpelana a Martiny Beniačovej. Počas konferencie ukázali našim Fénixákom ako sa má sedieť napr. pri pozeraní TV, písaní v škole a ako toto sedenie kompenzovať. Cviky boli zamerané na vrchnú časť tela od hlavy po trup.

Popoludní sme sa rozdelili na disciplíny, ktoré sme mali pripravené vonku ako napríklad bedminton, vybíjaná, futbal, petanque či ping pong. Vo večerných hodinách sa uskutočnil každoročný minitalent na ktorý netrpezlivo čakáme. Tento rok sme mali neskutočne talentované deti a nezostávalo nám nič iné ako s úžasom tlieskať a tešiť sa. Ceny do minitalentu nám zabezpečil náš dlhoročný priateľ Marek Džalaj, ktorý bol aj predsedom poroty a mali to veľmi ťažké.

Fotogalériu z podujatia nájdete na našom FB: Detská organizácia FÉNIX

Za podporu ďakujeme:


Terka, Ústredie DO FÉNIX