S letom prichádza čas prázdnin, cestovania, spoznávania nových miest, kultúr, nových ľudí. Pred nami sú nové zážitky a dobrodružstvá. No pred tým, ako vyrazíme na nové cesty, výlety, campy, školenia…. Pripomenme si našu cestu okolo sveta. Pozývame Vás na malú ochutnávku z plnenia úloh a cestovateľských zážitkov. Do cestovania a spoznávania ľudských práv okolo nás sa zapojili posádky zo 7 základných organizácií (DO FÉNIX Handlová, Trebišov, Handlová Nám. Baníkov, Banská Bystrica, Krásno nad Kysucou, Trnovec nad Váhom, Stará Tura),ktoré od apríla do júna plnili úlohy. Sprievodcami im boli motýľ Pravomil a kocúr Félix. Pred každou cestou je potrebné vedieť kam ideme a potrebujeme mapu, aby sme sa vedeli zorientovať. Každý tím si na začiatku vytvoril mapu svojho okolia, kde všade sa stretávajú s ľudskými právami. Potom už všetci nasadli na pomyselnú loď a počas plavby na nový svetadiel, do novej krajiny, po ceste diskutovali o tom, čo je pre nich dôležité, čo potrebujú k spokojnému životu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
bty
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pokračovalo sa hrami, správami do sveta, vytváraním kalendátu, kampaňami zameranými na ľudské práva. Cestovatelia si vyskúšali, aké je dôležitá mať správne informácie, ako sa informácie šíria a môžu sa k nám dostať často aj skreslené alebo nepravdivé. Získali kľuče od zázračnej krajiny, vyriešili prípad Detektíva Félixa a dokončili aj jeho príbeh.

Záver nášho cestovania patril právu na voľný čas a oddych, a tak si naši cestovatelia zahrali rôzne hry a spoznali sme obľúbené hry Fénixákov z rôznych kútov Slovenska.



Všetky zapojené tímy docestovali do cieľa. Ich batožiny sú plné zážitkov, nových informácií o ľudských právach.  O svoje cestovateľské zážitky sa aj podelili. Mali sme možnosť nahliadnuť do ich vzácnych
cestovateľských denníkov, pozrieť si ich mapy, vytvorené nové krajiny, prečítať si ich zážitky, keď nastal Poplach, alebo keď robili kampaň pre svojich kamarátov, obyvateľov mesta/obce.

Vybrať najlepších z najlepších bolo tento rok veľmi ťažké. Priam by sme to označili ako nemožné. Na pomoc sme si preto zavolali Fénixákov, ktorí si mali možnosť na 11. Celoslovenskom stretnutí Fénixákov pozrieť
cestovateľskú výstavu, prečítať cestovateľské denníky a hlasovať, ktorý cestovateľský tím sa im páči najviac. Ďalšie kolo hodnotenia a neľahkú úlohu  mala na starosti naša porota zložená z predsedníčky DO FÉNIX Klenová Milky Štofikovej (DO FÉNIX Klenová bola minuloročným víťazom v etapovej hre),Mareka Džalaja (spoločnosť Topgal) a Heleny Badovej (aktívnej zadravotníčky)
Svoje k tomu povedalo aj Ústredie DO FÉNIX, ktoré vyhodnotilo jednotlivé etapy, posielanie cestovateľských správ, fotografii.


No a keď sme to všetko spočítali, vynásobili, vydelili, tak……je to takto:
1.      miesto v kategórii 13-18 rokov získava Trebišov
1.      miesto v kategórii 8-12 rokov získava Handlová

No počkať! Čítajte ďalej, ešte sme neskončili.
Keďže sa nám vaše výstupy páčili máme tu aj špeciálne ocenenia.
Ocenení cestovatelia získavajú darčekový balíček a 50€ na vlastný projekt/aktivitu.
 Cenu Fénixácky hlas získava DO FÉNIX Stará Turá,  
 Cenu za naj kampaň a zapojenie do aktivít aj najmenších fénixákov  získava  DO Fénix Handlová Nám. Baníkov,
 Cenu za najkrajší kalendár získava DO FÉNIX Trnovec nad Váhom,

Čestné uznanie  za plnenie úloh udeľujeme DO FÉNIX Krásno nad Kysucou a DO FÉNIX Banská Bystrica.

Ďakujeme všetkým cestovateľom, budeme Vás kontaktovať. Pekné leto a pekné cestovateľské zážitky.