Detská organizácia Fénix Handlová ožíva aj za hranicami, a to vďaka projektu Youth Democracy Academy, do ktorého sme sa zapojili ešte v novembri minulého roku.

Projekt mal jasný zámer: dvanásť partnerských organizácii z krajín EÚ spolupracovali , aby spoločne prostredníctvom série zážitkových a zaujímavých aktivít vytvorili pre mladých prvovoličov kampaň, ktorá zvýši ich záujem o európsku politiku a pritiahne ich k volebným urnám počas Eurovolieb 2019. K projektu patrili medzinárodné stretnutia, na ktorých Handlovčania nesmeli chýbať.

Od  7. do 12. októbra 2019 v talianskom regióne Kalábria v meste Scilla sme sa zúčastnili predposledného stretnutia – seminára. Na seminári sme prezentovali aktivity, ktoré sme v rámci kampane EU is YOU robili. Vymenili sme si poznatky o tvorbe kampaní pre prvovoličov.  Vyhodnotili sme Eurovoľby 2019, prešli sme si štatistiky z jednotlivých krajín aj z celej EU. Oslávili sme úspech a zhodnotili dopady našich kampaní na miestnej úrovni. Spoločne sme postavili základné kamene dokumentu, ktorý bude slúžiť ako návod pre ďalšie eurovoľby.

Teraz nás už čaká iba záverečná konferencia v Portugalsku.

Mária Maňáková, ml.