Rok je v plnom prúde a my sme už aj zabudli na začiatok roka, kedy si mnoho z nás dáva predsavzatia, plánujeme, čo všetko spravíme a zmeníme.

Zdroj: pixabay.com

Aj my sme si dali výzvu v DO FÉNIX. Ku koncu roka 2019 sme sa ako Ústredie, zapojili do ambasádorského projektu Kancel bez koša, ktorý organizuje Inštitút cirkulárnej ekonomiky. Naším cieľom je znižovať odpad, meniť veci tak, aby boli udržateľné a tieto myšlienky a inšpirácie chceme posúvať ďalej. Rok 2020 bude v DO FÉNIX zameraný na ekológiu, naše životné prostredie, znižovanie odpadu a v neposlednom rade na zdravie, ktoré, ako už viete, nie je klišé. Čaká nás mnoho výziev, zaujímavých projektov do ktorých budeme radi, keď sa zapojíte.

Na aké podujatia sa môžete tešiť počas roka: 

  • Školenie Radšej potrební ako spotrební v programe Erasmus+ pre dobrovoľníkov a pracovníkov s mládežou
  • Detská konferencia a Celoslovenské stretnutie Fénixákov – tento rok na zeleno 
  • Letný zážitkový kemp Eko trhy nie len nápadov
  • Grantový program Radšej potrební ako spotrební – podporíme vaše nápady a pekné projekty
  • Grantový program Zdravie nie je klišé – projekty/ podujatia zamerané na zdravie

Aby nezostalo iba pri rečiach a napísaných vetách, tak tu máme prvé eko-výzvy pre všetkých, ktorí majú chuť niečo zmeniť a inšpirovať aj ostatných. Zdieľajte s nami mailom (projekty@do-fenix.sk) alebo do správy na Facebooku fotografie o tom, ako sa vám podarilo splniť výzvu alebo označte DO FÉNIX vo vašom príbehu na Instagrame. Zapojiť sa môžete ako jednotlivci, aj ako tím. Zapojiť sa môže každý. Každý mesiac sa môžete tešiť na nové výzvy a inšpirácie na webe a Facebooku. Ktoré zmeny si vyberiete a ako často sa zapojíte je na vás. Najaktívnejších na konci odmeníme malými darčekmi. 

VÝZVY pre vás:

  1. Našli ste zaujímavý post alebo článok, či informáciu o životnom prostredí, ľudských právach, zdraví a pod.? Tak nelajkujte, ale zdieľajte so svojimi kamarátmi a kamarátkami. Pozor, vždy si obsah, ktorý idete zdieľať prečítajte a kriticky vyhodnoťte, či nejde o nepravdivú informáciu.  
  2. Darujte, čo nepotrebujete. Ak sa dá, opravte čo je pokazené, aby sa to dalo znova použiť.
  3. Skúste vymeniť jednorazové plastové fľaše na pitie za nejakú peknú fľašu, ktorú budete používať dlhšie.