Veľká noc, to je dnes pre mnohých najmä šibačka a polievačka…

Veľká noc je, ako mnohí z vás vedia,  kresťanský sviatok a sviatok jari, prechodu medzi zimou a letom, oslava života a všetkého živého. Viaceré zo zvykov sa viažu už na predkresťanské obdobie.  Ku takým patrí predovšetkým vynášanie Moreny.

V minulosti ľudia dodržiavali 40-dňový pôst a mäso sa vôbec nejedlo. Tesne pred Veľkou nocou je veľký týždeň, takzvané Veľkonočné trojdnie.

Na Zelený štvrtok bolo treba zjesť niečo zelené, napríklad medvedí cesnak alebo špenátový prívarok. Nasledoval Veľký piatok a bol prísny pôst vôbec sa nesmelo hýbať s pôdou. Bol to deň na doupratovanie príbytkov a gazdinky zakladali kvások na nový chlebík.

V sobotu po zotmení, sa išlo do kostola na takzvané vzkriesenie. Začínali sa obrady Kristovho vstania z mŕtvych čo znamenalo, že keď sa večer vrátili domov, už sa mohlo jesť mäso. V mestách sa piekla veľkonočná bábovka, na dedinách koláč – páska alebo radostník. Na Veľkonočnú nedeľu sa ľudia navzájom navštevovali, tešili sa zo sviatkov.

V pondelok už obyčajne bola prvá mládežnícka zábava po pôste no a samozrejme šibačka a oblievačka.

Tradičné šibanie a polievanie je náš, staroslovanský zvyk. Hlavnou výslužkou zaň bolo maľované vajíčko, ktoré dostávali mládenci.

Kedysi sa šibalo a polievalo len medzi mládežou. Slobodní mládenci šibali len slobodné dievčatá, pôvodne vŕbovým prútikom. Princíp bol, aby slobodný mládenec zobral miazgou naliaty prútik a dotkol sa tela ženy. Jemne sa dotkol nôh, aby boli zdravé a dobre behali. Dotkol sa boku či zadku, čo bola symbolika, aby žena porodila veľa zdravých detí, a dotkol sa rúk, aby dobre pracovali. To bol princíp, prečo sa šibalo.

Keď si dievčina medzi šibačmi našla takého, ktorý sa jej páčil, dala mu kraslicu. Ak ju aj on mal rád, potom jej o pár týždňov pri stavaní májov postavil personalizovaný, osobný máj. Len pre ňu. A už bola, ako sa hovorí, ruka v rukáve.

DO FÉNIX v lete realizovala Letný zážitkový kurz s názvom Cesta za tradíciami. Počas týchto dní deti mali možnosť vyskúšať si vyrezávanie píšťaliek, rôzne techniky zdobenia kraslíc a mnoho iného. Video si môžete pozrieť TU.