Na začiatku roka sme mali iné plány. Mysleli sme, že sa všetci vidíme v Starej Myjave už na 12. ročníku Celoslovenského stretnutia a  budeme sa spoločne venovať zaujímavým EKO aktivitám a témam v krásnom zelenom prostredí myjavských kopaníc.

Stretli sme sa ….. NO ONLINE. Každý v svojom priestore a za svojim počítačom.   

Cez víkend 13. – 14. júna prebehlo naše netradičné 12. Celoslovenské stretnutie Fénixákov – ONLINE. V sobotu o 10:00 to všetko začalo. Účastníkom sa prostredníctvom videa prihovorili, tak ako už je zvykom,  Patres, predsedníčka Evka Pintérová a podpredseda Patrik Herman. 

Patres nás previedol programom, ktorý bol pripravený pre všetkých Fénixákov a aj ich rodinky. Pozdravili  nás aj Smejko a Tanculienka, ktorí spievajú pre deti a aj svojou tvorbou vedú deti  k ochrane životného prostredia. Všetkým Fénixákom venovali a zaspievali pieseň Naša Zem.

Klik na ZOOM, a už sme sa videli s prihlásenými Fénixákmi na workshopoch.  

Počas workshopu Odpad? Kdeže!  Sme sa dozvedeli o tom, kde končí príbeh našich vecí, koľko odpadu tvoríme, čo môžeme urobiť inak, aby sme ho  netvorili také množstvo. Povedali sme si o triedení, recyklovaní, skládkach, spaľovni….  Pozreli sme si  krátke animované video od Človeka v ohrození, ktoré nám cez zvieratá nastavilo zrkadlo a ukázalo  správania ľudí voči životnému prostrediu. V závere sme  tvorili. Účastníci si vyrobili z plastových fliaš super peračníky.    

Ušité na Teba bol workshop o textile, obliekaní, a to samozrejme, všetko EKO.   Súčasťou bolo zaujímavé video s Katarínou Hutyrovou z NOSENE, ktorá nás previedla svetom textilu,  aký má textilný priemysel vplyv na životné prostredie, ale aj na naše zdravie. Pozornosť sme upriamili aj na ľudské práva a férové vyrábanie oblečenia. V závere sme trošku recyklovali. Účastníci si vyrobili svoju EKO tašku zo starých tričiek.

Pre prihlásených účastníkov boli pripravené 3 zaujímavé EKO tvorivé  workshopy nabité informáciami, ktorými ich sprevádzali naši  mladí vedúci.

 Na workshope  Zelená mini EKO záhradka sme sa rozprávali o tom, čo môžeme pestovať na balkóne a ako na to, čo je kompostovanie, a ako sa to dá využiť pri pestovaní. Neostali sme len pri rečiach, ale sme si zasadili aj rastlinky. Veríme, že vyrastú a skrášli fénixácke balkóny.

Vďaka online priestoru sa do nášho stretnutia zapojili malí, veľkí Fénixáci a tiež  ich rodinní príslušníci.

Z reakcii účastníkov workshopov:

… S tým, kde sa vyrábala taška zo starého trička, pretože je to veľmi praktický a užitočný nápad a taktiež preto, že som sa tu dozvedela veľa nových informácií.

… S balkónovým pestovaním alebo môžeme povedať, že so záhradkou, lebo mi pribudli ďalšie rastlinky na balkón.

…Ušité na teba! – téma módy bola pre mňa veľmi zaujímavá a dozvedela som sa nové veci.

….Odpad?! Kdeže?!. Podľa mňa je to veľmi ekologické a praktické.

Počas celého online stretnutia prebiehal  sprievodný program – KVIZUJ  a SAPUJ s nami, do ktorého sa mali možnosť zapojiť všetci.

Ďakujeme všetkým, ktorí poslali nejakú vec, oblečenie do nášho online swapu a aj všetkým, čo sa do sprievodného programu zapojili.

Víťazom aj swapujúcim blahoželáme!

Víťazov a správne odpovede nájdete TU:

V nedeľu sme pokračovali o 15:00  ECO Recykluj TOUR s Thomasom Puskalierom a Martinom Madejom.  Hneď po pripojení to na Youtube žilo EKO témami,  pesničkami a súťažnými a úlohami  o odpade, tipoch, čo s odpadom,  triedení, recyklácii, rozklade, odpade…

Ďakujeme, že ste boli s nami a aj tento rok ste sa zapojili do našich aktivít.  Vidíme sa o rok v Starej Myjave, v rekreačnom zariadení Fantázia.

Zapojte sa aj do našej ankety na FB a dajte nám vedieť ako sa vám páčilo tento rok a akú tému by ste si vybrali o rok.

Na záver sa chceme veľmi pekne  poďakovať našim partnerom a šikovným  mladým vedúcim: Mária Maňáková, Vlaďka Vávrová Ondrej Kokavec, Zorka Frankovičová, Anička Krištofčová, Mirko Revaj, Filip Ragas, Marek Žoldák, Barbora Helbychova, Kika Jaššová