Naši Fénixáci boli súčasťou výcviku splavu riek. Učili sa základné pravidlá ako sa správať na vode, ako sa pripraviť na takýto splav a hlavne čo si so sebou zobrať.
Naučili sme sa, že pred nastúpením na loď je potrebné otočiť loď špicou proti prúdu vody. Že do lode nastupujeme za pomoci pádla, ktoré listom oprieme o breh a žŕdkou oprieme o loď. Pádlo sa drží za hrušku na konci žŕdky. Ak si pádlo položíme nad hlavu, predlaktie s ramenami by malo zvierať 90° uhol. Najvhodnejšie je, ak sa ešte na brehu dohodne, kto bude pádlovať na ktorú stranu.
List pádla smeruje od špice lodi po úroveň trupu, čo najbližšie pri lodi.
Veľmi dôležité je zaberať celým telom a v miernom predklone. Tiež je dôležité zobrať si so sebou pevnú obuv, vhodnú do vody, v prípade prevrátenia sa. Netreba zabúdať ani na slnko, ktoré je pri vode silnejšie. Tiež sa na splave nachádza veľa hmyzu, takže repelent je povinnou výbavou.

Po teoretických vedomostiach sme sa pustili do realitiy. Vyskúšali sme si splaviť Malý Dunaj, na trase Tomášov-Jelka Mlyn. Zdolali sme neuveriteľných 31 kilometrov. Cieľom bolo vyškoliť dospelých, aby sme mohli do budúcna podporiť vzdelávanie detí na vode.