Idem do toho! Mládežnícka konferencia, ktorú zorganizovali DO Fénix Levice, Fr. Hečku 25 na tému- Ochrana životného prostredia, veda a technika v 21. storočí. Konferencia sa realizovala 17. – 18. 9. 2020 vo Svätom Antone.

Prvé kroky našich Fénixákov viedli do Štiavnických hôr, do Bane Starovšesvätých v Hodruši Hámroch. Prehliadka pozostávala z dvoch častí: teoreticko-expozičnej a podzemnej. Prešli po miestach, ktoré sú sprístupnené pre ľudskú nohu od roku 1378. Ťažili sa tu zlaté a strieborné rudy do roku 1950. Obraz o hodrušskom baníctve dotvárajú historické nástroje baníkov, expozícia Kvety baní s minerálmi z regiónu aj sveta, trofeje miestneho zlatokopeckého klubu. Našli sme tu ukážku vychýrenej hodrušskej čipkárskej školy, ktorá vyrobila paličkované čipky na svadobné šaty anglickej kráľovnej Alžbety II. Vlastnú izbičku tam má legendárny huncút a vtipkár Nácko. Baňa je súčasťou Hornohodrušského banského závodu, ktorý je zapísaný na zozname UNESCO.

Ďalšia naša cesta viedla do Sv. Antona, do Penziónu Starý hostinec, ktorý je typický svojou atmosférou dediny – izbičky, jedáleň sú zariadené typickým ornamentom tradičnej hontianskej kultúry.

Po chutnom obede sa Fénixáci prostredníctvom videokonferencie spojili s poslancom EP s Michalom Wiezikom. Michal Wiezik je zástupcom SR vo Výbore pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín v EP. Diskusia bola tak zaujímavá a obohacujúca až pán poslanec nestihol zodpovedať na všetky naše otázky. Pracovali sme aj po večeri – po rozdelení do tímov, prišli na rad názory, návrhy samotných účastníkov konferencie, ktorí si pripravovali diskusné príspevky k záchrane planéty pomocou vedy a techniky.

V piatok hneď od rána sme riešili najväčší problém ľudstva. Pridali sa k nám odborníci, Balko Tomáš – špecialista pre ŽP v ZSE, Franta Ľudovít – podnikateľ. Náš pohľad sa rozšíril o spoločenskú zodpovednosť nás všetkých ľudí – podnikateľov aj korporácií.

Úplne na záver sme si ešte dopriali prehliadku krásneho Kaštieľa vo Svätom Antone. Program Mládežníckej konferencie, Idem do toho! sme splnili do bodky, no zodpovednosť za ochranu životného prostredia v nás zostáva naďalej.