Začiatkom októbra prebehla ďalšia mládežnícka konferencia Idem do toho, tentokrát na tému Zdravie a zdravý životný štýl v Košiciach. Ako konferencia prebiehala a koľko nových a dôležitých informácií si deti odniesli vám povie predsedníčka ZO Košice Mgr., Bc. Janette Šalachová.

Naši skvelí fénixáci v deviatke si zorganizovali dvojdňovú mládežnícku konferenciu „Idem do toho!“ na začiatku októbra. Hlavnou témou bol zdravý životný štýl. Konferencia sa mala pôvodne konať vo Vysokých Tatrách. Pôvodný plán počítal aj s aktívnym budovaním kondičky počas výstupu na Chatu pri Zelenom plese. Aj keď všetko bolo pripravené, objednané, zorganizované už len vykročiť, protipandemické opatrenia COVID-19 sa rešpektujú bezprecedentne, na prvom mieste je  zodpovednosť a ochrana nášho zdravia.

Keďže tému považujeme za veľmi dôležitú a to zvlášť v tejto dobe, keď treba využiť každú možnosť budovať imunitu a podporovať zdravý životný štýl u všetkých bez rozdielu veku. Základná organizácia Košice pôsobiaca už jedenásty rok na pôde ZŠ Postupimská 37, Košice sa nenechala odradiť a program konferencie preplánovala, ostala na pôde školy, pridala iné aktivity tak, aby naplnila ciele konferencie a to podporiť a budovať zmysel pre zdravý životný štýl.

Fénixáci všetky svoje vedomosti zúročili vo vlastných prednáškach na témy: „Pitný režim verzus energetické nápoje“, „Zdravý jedálníček teenegera“ a „Pokoj v duši“ teda ľudsky povedané, ako dôležité sú pre nás pozitívne emócie, zdravé a vyvážené jedlo, aké účinky má na náš mozog cukor, alebo či káva alebo energetické nápoje pomáhajú človeku v budovaní zdravia. Prednášky boli obohatené o videá v anglickom jazyku ku všetkým trom podtémam.

V rámci časti „Pokoj v duši sme si zahrali aj fantastickú hru GALAXIA, ktorá sa stretla s veľmi pozitívnou odozvou. Každá rúčka otvorila svoju dlaň a odkryla nádherný mierový odkaz svojmu majiteľovi. Potom už počas pokojnej meditácie si všetci účastníci vychutnali  bylinkový čaj v trojkombinácii mäta – levanduľa – materina dúška.

Naši mladí fénixáci nezabudli ani na prevenciu proti fajčeniu a pustili sa s vervou do antikampane proti fajčeniu.

Zaujímavou a veľmi dôležitou bodkou tohto programu v súvislosti so stravovaním bola prednáška televíznej osobnosti a nášho podpredsedu Patrika Hermana o dôležitosti prevencie rakoviny hrubého čreva. Keďže Slovensko sa vyskytuje na prvých priečkach vo výskyte tohto druhu rakoviny naši fénixáci získali priamo od zakladateľa OZ Europacolon informácie o teste na skryté krvácanie v stolici, pochopili, prečo je dôležité kvalitne sa stravovať už v mladom veku a ako môžu pomôcť aj svojim rodičom a prarodičom resp. im zachrániť možno aj život. To, že sa to každému páčilo, potvrdzuje aj FB svojimi 23 000 „páčim sa“ na Patrikovom účte, kde o našich deťoch referuje. Celú akciu teda zorganizovala Detská organizácia Fénix Košice.

Tento projekt bol podporený z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.