Doposiaľ sme udelili len jedno ocenenie Odvážny čin.
V tomto roku ho udelíme  po 2. krát. Jeho význam je obsiahnutý už v názve ocenenia.

Jeden z predsedov ZO bol po celý rok pandémii Covid-19 veľmi blízko. Všimli si to aj jeho zverenci – deti a mladí ľudia z DO FÉNIX Stará Turá a navrhli ho na výnimočné ocenenie DO FÉNIX –  Odvážny čin. Napísali nám:

Uplynulý rok bol pre nás všetkých nečakaný a veľmi náročný. Celosvetová pandémia ovplyvnila život viac či menej každému z nás. Rozhodne najviac tým, ktorí za nás bojovali v prvej línii. Lekári, zdravotníci či sestričky, všetci tí, ktorí boli v dennodennom nasadení. V ich tieni však tvrdo pracovali aj iní hrdinovia. Jeden z nich je aj medzi  nami. Všimli si to aj jeho zverenci – deti a mladí ľudia z Detskej organizácie FÉNIX Stará Turá a navrhli ho na výnimočné ocenenie Detska organizacia FÉNIX -Odvážny čin. 

Stovky možno aj tisícky odchovancov naučil založiť oheň či viazať uzly. Cyklovýlety, turistiky, chaty a tábory, to všetko je neoddeliteľnou súčasťou jeho života. Popritom všetkom častokrát mieri na oddielovú schôdzku priamo z letiska,  alebo telefonuje z druhého konca planéty. Málokto totiž uverí, že na rozdiel od väčšiny predsedov Základných organizácií nie je učiteľom ale technikom. Neštudoval pedagogiku, psychológiu ani prácu s deťmi i keď sa zdá, že im  niekedy rozumie lepšie ako ktorýkoľvek pedagóg. Je absolventom strojníckej fakulty košickej technickej univerzity a v súčasnosti vedúcim servisu a služieb zákazníkom,  odboru dýchacej a anestetickej techniky. Áno, presne tej firmy zo Starej Turej, ktorá zabezpečuje dýchacie prístroje do slovenských nemocníc. Takže, ak ste ho nejedenkrát zazreli v televíznych novinách, po boku pána premiéra, bol to on. V posledných mesiacoch všetkých menej trápil  bicyklami a nekonečnými kopcami, za ktorými hovoril, „už tam budeme“! Tvrdo totiž pracoval a stál pri vzniku toho, čo dnes mnohým ľuďom zachraňuje životy pri najakútnejšej forme pľúcnych ochorení. Takých, ktoré spôsobuje aj náš najväčší nepriateľ posledných mesiacov, ktorý nám nasadil rúška a zavrel nás doma. Mnohí iní ľudia ale také šťastie nemali a v nemocnici im bojovať pomáhali práve prístroje, ktoré vznikali v hlave a pod rukami nášho Peťa Ištoňo. No a to si podľa nás zaslúži veľkú poklonu a obdiv.

A keďže si stihol medzi všetkou tou prácou tento rok aj osláviť životné jubileum, prajeme Ti ešte raz všetko najlepšie a tak ako povedala Ľudka „Vitaj medzi serióznymi a múdrymi ľuďmi“, ktorí okrem toho dokázali aj veľké a odvážne činy.

Pozrite si jeho činnosť v krátkej videovizitke TU.