Ako spomína Mirko na svoje začiatky? Po nástupe do nového zamestnania v ZŠ s MŠ vo Veľkej Lomnici v roku 2018, postupne objavoval muzikantské nadšenie u detí a u mnohých aj ovládanie viacerých hudobných nástrojov.

Priviedlo ho to k myšlienke, vytvoriť hudobnú skupinu. Avšak nedisponovali v podstate žiadnymi hudobnými nástrojmi a všetci adepti do tejto skupiny pochádzali a pochádzajú zo sociálne slabého prostredia. Deti sa stali členmi DO Fénix, kúpili sa potrebné hudobné nástroje a ďalší potrebný materiál ako káble, mikrofóny, stojan.

V prvej zostave sa zišlo z ôsmych členov 6 s priezviskom Pišta, Pištová takže o názve skupiny bolo rozhodnuté „Pištovci“. V júni 2019 odišli Pištovci a do skupiny prišli noví členovia, a tak vznikla skupina „Gipsy Fénix“. Nadšenie mladých Fénixákov neopúšťalo a uskutočnil sa ich prvý koncert, ktorý odohrali v decembri 2019 v telocvični ich školy. V dvoch skupinách sa predstavili takmer 650 divákom. Tento úspech v nich vyvolal nápad, predstaviť sa aj širšej verejnosti v obci, na školách v susedných obciach, a dostali aj ponuku vystúpiť na Študentskom festivale remesiel v Kežmarku.

Tiež sa mali stať súčasťou Celoslovenského stretnutia Fénixákov a v decembri mali zahrať na FeDoR-ovi v Oščadnici. Lenže všetky tieto plány zmarila „korona“.

Ostáva len veriť, že tento stav nebude trvať dlho a opäť sa budeme môcť stretávať a z chuti nám zahrajú títo mladí optimistickí hudobníci najmä ich obľúbené rómske songy.

Viac o ich činnosti vo videu TU.