Z južného Slovenska mierime do zimy, na sever. Tento týždeň navštívime región Kysuce. Tvoria ho okresy Čadca a Kysucké Nové Mesto, preteká ním rieka Kysuca a nachádzajú sa tu štyri väčšie mestá – Čadca, Kysucké Nové Mesto, Turzovka a Krásno nad Kysucou. Je to hornatý región, lesy tvoria takmer polovicu jeho územia. Najvyšším vrchom je Veľká Rača v Kysuckých Beskydách ale turisti rozhodne odporučia aj Javorníky alebo Moravsko-sliezske Beskydy. Kysuce ponúkajú okrem krásnej prírody aj bohatú históriu a kultúrne pamiatky. Lákadlom je lesná železnica a skanzen kysuckej dediny vo Vychylovke, Slovenský orloj v Starej Bystrici alebo rodný dom Jozefa Kronera v obci Staškov.

Viac o Kysuciach si môžete prečítať tu:
https://www.regionkysuce.sk/regiion-kysuce
https://www.kysuce.sk/m/1/region-kysuce.html
https://www.aktuality.sk/clanok/478414/15-dovodov-preco-navstivit-kysuce/
https://www.planetslovakia.sk/zaujimavosti/49-slovensky-orloj
https://www.dobrodruh.sk/kam-na-slovensku/kysuce

Kreatívna úloha na Kysuciach bude spätá s tradičným remeslom tohto kraja – drotárstvom. Toto remeslo patrilo k najstarším vandrovným zamestnaniam Kysučanov. V roku 2019 bolo drotárstvo zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Práca s drôtom rozhodne nie je jednoduchá, ale za pokus to stojí. Skúste využiť nepotrebný kus drôtu a niečo z neho vytvoriť. Tešíme sa na vaše diela na sutaze@do-fenix.sk

Pre inšpiráciu:
https://www.youtube.com/watch?v=IwcBJ2pcMxQ
https://www.youtube.com/watch?v=xww-FdK-g90

Tento týždeň vás opäť pozývame na ZOOM! Pozvanie na diskusiu prijala predsedníčka ZO Krásno nad Kysucou a dlhoročná fénixáčka Bea Šramková. Porozpráva nám o svojom regióne a určite aj o Fénixe v Krásne. Máte sa na čo tešiť!
Stretneme sa tradične vo ŠTVRTOK o 16:00 TU.