Uplynulý víkend sa v rekreačnom zariadení Fantázia v Starej Myjave uskutočnilo v poradí už 13. Celoslovenské stretnutie fénixákov. Sme veľmi radi, že sa nám ho po náročných viac ako dvoch rokoch opäť podarilo zorganizovať. Aj keď sme do posledného momentu tŕpli, či to vyjde a či to pandemická situácia dovolí, podarilo sa. V piatok 17. septembra sa teda v Starej Myjave stretlo viac ako 110 fénixákov z rôznych kútov Slovenska aby si užili skvelý víkend plný zábavy a nových priateľstiev. Prečítajte si ako nám bolo a čo všetko sme počas víkendu zažili.

Stretli sme sa v piatok krátko pred večerou, kedy do Starej Myjavy dorazili oba autobusy plné účastníkov. Celoslovenské sme oficiálne odštartovali úvodným slovom moderátora Patresa, po ktorom dostali priestor aj predseda organizácie Marek Džalaj, riaditeľka ústredia Evka Pintérová a predseda spoluorganizátorov zo Starej Turej Peťo Ištoňa. Po nich už nasledovalo tradičné predstavenie základných organizácií. Niektoré si pripravili skutočne bohatý program a svoju organizáciu odprezentovali ako sa patrí. Záver piatkového večera potom patril už len zoznamovacej diskotéke.

 

Sobota bola od rána akčná, doobeda sa deti rozdelili na štyri skupiny a postupne sa vystriedali na štyroch stanoviskách. Prvým bola fotobúdka „Vyletí vtáčik“, ktorá zožala veľký úspech a deti vďaka nej majú peknú spomienku na CSSF. Druhé stanovisko mal pod palcom Slovenský cykloklub, s ktorým DO FÉNIX plánuje aj dlhodobú spoluprácu. Svoju úlohu zobrali naozaj vážne a deckám pripravili perfektný náučný aj zábavný program. Jazda zručnosti pomedzi kužele, predstavenie cykloturistických značiek a ukážka základného servisu bicykla, to všetko na deti čakalo. Každý potom získal odznak zodpovedného cyklistu a tí najlepší aj vecné ceny. Tretím stanoviskom bola predKRONIKA – unikátny projekt, v ktorom každý z účastníkov môže Fénixu odkázať niečo do budúcna a zapísať sa tak do jeho histórie. Posledné stanovisko mala na starosti hosťujúca ZO Stará Turá a deti v nej mali možnosť naučiť sa viazať uzly, stavať ohne či pracovať s buzolou. Poobedia na celoslovenskom niesli názov „Návraty“. V rámci toho sme sa v sobotu vrátili k Veľkej hre, ktorá sa v minulosti tešila veľkej obľube. Aj teraz sa deti i vedúci rýchlo vžili do rolí zlatokopov, lovcov, policajtov, pytliakov, bankárov, sudcov či výkupcov zlata a zveriny. Cieľom Veľkej hry bolo nielen zarobiť čo najviac peňazí ale aj naučiť deti uvedomovať si ich hodnotu a potrebu narábať s nimi zodpovedne. Po večeri nás svojou návštevou poctil aj Paťo Herman, ktorého sme okamžite usadili do poroty Minitalentu. V ňom nám svojimi talentami opäť mnohí vyrazili dych a vybrať víťaza bolo naozaj ťažké. Porota sa nakoniec zhodla na šikovnej gymnastke Evke z Galanty a harmonikárovi Samovi zo Starej Turej. Na sobotu pripadla ešte jedna malá a pekná aktivita spojená s celoslovenskými stretnutiami – Galaxia. Galaxia je čarovná a pri tlmenom svetle sviečok nám ukazuje, že všetky naše trápenia a problémy sú malé pokiaľ okolo seba máme tých správnych ľudí, ktorým sa môžeme zveriť.

Nedeľný program bol skutočnou cestou do minulosti. Vrátili sme sa k legende medzi fénixáckymi aktivitami – turistickému viacboju „Prines oheň a zvíťazíš“. Všetko bolo presne tak ako má byť, v úvode dokonca zazneli sľuby rozhodcov aj pretekárov a zapálená bola aj pochodeň. Keď bolo všetko pripravené a vedúci boli na svojich stanoviskách, mohlo sa vyraziť. Deti súťažili na siedmych kontrolách, kde si overili ich znalosti z geografie Slovenska, prvej pomoci, stavby ohňov, orientovania sa v prírode a podobne. S najlepším časom nakoniec dobehlo družstvo z novej ZO Levice. Ich perfektný čas sa nikomu nepodarilo prekonať. Po športovom dopoludní a obede prišli na rad kreatívne aktivity. Zaspomínali sme si na tie najlepšie etapové hry organizované v posledných rokoch – Budúcnosť, Vyskilluj sa, Radšej potrební ako spotrební a iné. Boli sme príjemne prekvapení ako bravúrne sa toho organizácie zhostili, ich prezentácie boli naozaj super. Posledný večer ako vždy patril vyhodnocovaniu. Okrem cien pre najlepších ale prišlo ešte jedno prekvapenie. Detská organizácia FÉNIX tento rok oslavovala svoje 30.výročie a pri tej príležitosti sme sa rozhodli pripraviť oslavu. Bola hudba, výzdoba, torta a skvelí kamaráti z kuchyne dokonca pre každého upiekli malý koláčik so sviečkou. Ako každá správna oslava aj tá naša skončila dobrou zábavou pri hudbe. Záverečná diskotéka bola príjemným ukončením celoslovenského stretnutia.

Sme veľmi radi, že sa nám aj napriek opäť sa zhoršujúcej pandemickej situácii podarilo stretnúť. Celoslovenské stretnutie je tradíciou a žiadny online priestor nám jeho skutočnú atmosféru nenahradí. Treba povedať, že sme celé podujatie brali naozaj zodpovedne a všetci účastníci aj vedúci boli zaočkovaní alebo otestovaní tesne pred zrazom. Myslím, že za všetkých môžem hrdo prehlásiť, že sme si to naplno užili, zažili veľa zábavy, naučili sa nové veci a spoznali super ľudí. Už teraz sa tešíme, keď sa s vami opäť uvidíme milí fénixáci!

Viac fotiek z 13. CSSF nájdete už čoskoro v albume na našom Facebooku.