Ahojte Fénixáci a Fénixáčky,
Vianoce sa blížia, pred nami je prvá adventná nedeľa a my by sme vám dnes radi predstavili náš predvianočný projekt s názvom „Adventný kalendár – S Fénixom a Topgalom„. Vieme, že políčka v adventnom kalendári začínajú až prvým decembrovým dňom a tak to bude aj v tom našom. Náš kalendár bude iný v tom, že v ňom nenájdete čokoládky ale otázky. Otázky sa budú týkať 4 tém a to Fénix, Topgal, Vianoce a zdravie. Celý projekt bude bežať na našich sociálnych sieťach, teda Instagrame a Facebooku a zapojiť sa bude môcť ktokoľvek z našich členov (dospelákov prosíme aby nechali priestor svojim ratolestiam :D). 

Kde a kedy nájdem otázky z adventného kalendára?
Otázka bude zverejnená každý pracovný deň o 8:00 v príbehu na Instagrame (@do_fenix) a v príspevku na Facebooku (@Detská organizácia FÉNIX). Otázok teda nebude 24 ale len 18. Prvú otázku nájdeš už v STREDU 1.decembra o 8:00 !!!

Ako sa môžem zapojiť? 
Zapojíš sa tak, že odpovieš na otázku v príbehu na Instagrame, prostredníctvom otázkomatu alebo odpovieš v komentári na Facebooku. Ku svojej odpovedi nezabudni napísať vek.

Čo môžem vyhrať?
Súťaž bude prebiehať v dvoch vekových kategóriách. Prvá budú deti od 4 do 11 rokov a druhá bude 12 a viac rokov. Každý pracovný deň vylosujeme jedného víťaza z každej kategórie. Ich mená však vyhlásime hromadne, vždy v nedeľu večer. Každého výhercu potom budeme kontaktovať a ceny posielať priebežne. Môžeš sa tešiť na množstvo pekných cien, ktoré sme stihli nakúpiť predtým ako zavreli obchody :D

To však nie je všetko! Vždy v piatok sa môžete tešiť na víkendový tip na kreatívnu aktivitu. Ten bude zverejnený tu, na našej stránke ako aj na Facebooku a Instagrame. A keďže je dnes prvý piatok pred adventným víkendom, máme tu aj prvý tip. Nadviažeme na prebiehajúci projekt „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“. Pripravili sme pre vás návod na to, ako krabičku pre seniorov vytvoriť.

Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

Tento krásny projekt sme zdieľali nedávno a viac informácií o ňom nájdete tu: https://www.kolkolasky.sk/

Ak ste sa rozhodli, že chcete spríjemniť Vianoce seniorom v domovoch sociálnych služieb, budete potrebovať chvíľku času, dobrej nálady a najmä lásky. Krabička nemusí obsahovať žiadne drahé veci a potešiť druhých môže aj niečo, čo vy doma nevyužijete. Môžete napríklad darovať sviečku, kozmetiku alebo sladkosti, ktoré máte doma. Poďme ale pekne poporiadku.

I. Ako prvú budete potrebovať krabicu. Môže byť od topánok, elektroniky alebo balíka od kuriéra. Túto krabicu oblepte baliacim papierom, ktorý navodí vianočnú atmosféru. Krabica bude vypadať ako skutočný vianočný darček. V prípade, že doma nemáte starú krabicu, môžete použiť aj dekoratívne krabičky z obchodu. Tie nemusíte obaľovať papierom a balenie je tak jednoduchšie.

II.  Ak máte pripravenú krabicu, môžete prejsť na jej plnenie. Dôležité je aby krabica zostala prístupná. Baliacim papierom teda musíte obaliť zvlášť veko a zvlášť samotnú krabicu. Je to z dôvodu toho, že krabica bude skontrolovaná predtým ako sa dostane do domovov. Na priloženom letáčiku je napísané, čo všetko má krabica obsahovať. My začneme niečím sladkým a niečím slaným. Cukríky, čokolády, keksíky, bonbóny, lízatká, žuvačky, oriešky … je to len na vás. Myslite na to, že je to darček pre starších ľudí a dostane sa k nim až tesne pred Vianocami. Nebaľte nič s krátkym dátumom spotreby.

III. Po chuťovkách nastáva čas na niečo mäkké. Do krabice môžete dať ponožky, šál, rukavice, papuče, čiapku alebo uteráčik.

IV. V zime dobre padne aj niečo teplé. My sme zvolili balený čaj ale môže to byť aj bylinný čaj, káva, horúca čokoláda alebo napríklad granko.

V. Niečo voňavé. Tu je možností naozaj veľa. Zvoľte napríklad sviečku, vonný olej, vonné vrecúško, parfum alebo inú kozmetiku. Vďačné sú aj mydlo, krém na ruky, krém na telo, balzam na pery, sprchovací šampón alebo šampón na vlasy. Starších ľudí poteší najmä klasika ako Alpa, Indulona alebo jelení loj.

VI. Počas dlhých zimných večerov je fajn nájsť si niečo na zábavu. Do krabice preto priložte aj knihu, krížovky, sudoku, malú spoločenskú hru, karty a podobne. Ak doma máte nepoužívaný MP3 prehrávač alebo kompaktné rádio, môžu sa hodiť.

VII. Posledným krokom je to najdôležitejšie – niečo z lásky. Vložte do krabičky ručne písaný pozdrav, pohľadnicu alebo kresbu s pekným odkazom. Práve táto časť osamelých starkých poteší najviac. My sme pridali aj respirátor, ktorý je v dnešnej dobe veľmi dôležitý. Do krabice môžete prípadne vložiť aj rúška alebo iné ochranné prostriedky, vitamíny či medík.

Vaša krabička je teraz hotová a pripravená spraviť niekomu radosť. Ak neviete, kde vo vašom okolí môžete krabice odovzdať, zoznam odberných miest nájdete tu: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1GA3L5IKXAA_pA6YQajosJFBhvanlp-DIeqhwEqDxlNk/edit