Projekt Zdravie nie je klišé nás bude sprevádzať celým budúcim rokom. Keďže jeho prvú etapu sme ale odštartovali už teraz na jeseň, prinášame vám prvý článok zo série tých, ktoré nás čakajú. Prečítajte si o tom ako sa starať o svoje zdravie počas chladných dní a ako byť fit aj v zime.

Dni sa nám stále skracujú a to môže pôsobiť na naše telo aj myseľ veľmi ospalo. Chladné počasie sa nám vie dostať priam pod kožu a ovplyvniť nami vnímaný pocit tepla, ale aj našu náladu. Teplý pletený sveter a horúci bylinkový čaj však nestačia na to, aby sme udržali imunitu aktívnu aj počas tohto zimného obdobia. Preto ti prinášame 4 overené tipy, ako zostať fit a neriskovať nádchu či kašeľ počas vianočných sviatkov, ktoré sa k nám nezadržateľne blížia.

  • Čas pri jedle je len tvoj. Nechaj svoje školské a pracovné starosti mimo jedálenského stola. Odlož mobil či tablet, vypni si sociálne siete a tiež sa popri jedle neuč. Jedz pomaly a pokojne.
  • Udržuj sa v pohybe. Naše telo aj kondícia sú závislé od našej vlastnej aktivity. Dopraj si pravidelnú prechádzku, ideálne každý deň. Nemusíš striktne počítať kroky ani kilometre. Stačí, ak si budeš užívať prírodu, dýchať zhlboka alebo sa zarozprávaš s dobrým kamarátom/ kamarátkou.
  • Začni deň šálkou teplého čaju. Počas nadchádzajúcich chladných dní nič lepšie nezahreje tvoje telo aj dušu. Čaj je vo všetkých svojich druhoch skvelý spoločník.
  • Podpor svoju imunitu vitamínmi. Tie prirodzene nájdeš v ovocí a zelenine, preto je dôležité, aby tvoja strava bola pestrá. Skús sa inšpirovať farbami. Čo tak napríklad oranžová? Pomaranče, ako aj mandarínky, nájdeš na každom kroku. Z tekvice zas môže byť skvelá polievka. Zelená? Kaleráb je zelenina plná vitamínov a so zimou sa nám isto spája aj kiwi.

Na záver článku sme pre teba pripravili pracovný list, aby si zvládol/ zvládla aplikovať všetky 4 tipy. Udržiavať sa fit môžeš samostatne, ale aj spoločne s niekým. Môžeš zapojiť aj svojho kamaráta, kamarátku, niekoho z rodiny alebo zo školy. Do okienok si k jednotlivým tipom zapíš, čo si pre vašu imunitu urobili.

Držíme Ti palce a nezabudni zostať FIT!

Tu si môžeš pracovný list stiahnuť vo formáte pdf. a vytlačiť – Ako zostať fit