V mesiaci február sa v rámci projektu Zdravie nie je klišé venujeme aj oddychu. V pracovných zošitoch ste v časti „Myslím zdravo“ našli niekoľko tipov, ako účinne bojovať proti stresu a naučiť sa oddychovať. Jedným z obľúbených spôsobov psychohygieny sú aj antistresové omaľovánky. Ponorte sa spoločne s nami do sveta symbolov a energie. Zastavte sa, zhlboka sa nadýchnite a uvoľnite svoje zmysly tak, aby dokázali na malú chvíľu vnímať symboliku tvarov a farieb.

Niektorí z vás už určite počuli o mandale. Ale čo toto slovo znamená a odkiaľ mandala pochádza? Slovo mandala pochádza zo sanskritu, jedného z najstarších jazykov sveta. Preklad tohto slova znamená oblúk, kruh či bod. Najčastejšie sa však prekladá ako kruh alebo bod. mandala sa počas mnohých rokov stala symbolom pokoja, harmónie a vnútornej sily.

Obľúbenosť mandaly v dnešnom svete vychádza najmä z toho, že nie je spojená s jedným konkrétnym náboženstvom alebo kultúrou. V rámci tisícročí sa objavuje v rôznych kútoch sveta a v rôznych náboženstvách. Podobu kruhovej mandaly môžeme pozorovať aj ako základ rôznych historických a významných stavieb. Napríklad aj známy Stonehenge má podobu kruhu. Najstaršie mandaly v podobe ako ich poznáme dnes sa našli v Číne a ich vytvorenie sa datuje medzi 9. a 10. storočím. Látky s motívom mandaly sa v Tibete a Nepále využívajú na meditáciu. Veľký cit a zručnosť tvoriť prekrásne mandaly rozvíjajú už stáročia budhistickí a hinduistickí mnísi. Budhistickí mnísi svoje mandaly tvoria z farebného piesku a iných sypaných materiálov. Takéto mandaly tvoria pomaly a sústredene aj niekoľko dní. Po dokončení mandaly ju doslova mávnutím ruky rozmetajú. Tento proces im má pripomínať všetko čo je dočasné a nemá zmysel byť upnutí na materiálne potreby. Podobu a obrazce mandaly môžeme nájsť aj v kresťanských kostoloch a katedrálach a to v podobe kruhovej rotundy, kruhových obrazcov v kopulách alebo priamo v obrazcoch znázornených ma oknách kostolov. Môžeme teda povedať, že mandaly sú všade okolo nás, stačí sa len poriadne obzrieť.

A teraz poďte spoločne s nami tvoriť. Skúste zájsť za hranice všedných dní a vytvorte si vlastnú mandalu, ktorá vás bude tešiť pri každom pohľade. Ako postupovať?

  1. Pre maľovanie a tvorbu mandaly si nájdi príjemne prostredie, kde sa cítiš dobre. Atmosféru si môžeš dotvoriť pomocou tichej hudby a voňanou sviečkou. Počas tvojej tvorby by ťa nemal nikto rušiť, tak si vyber čas kedy si sám/sama doma.
  2. Na začiatok môžeš siahnuť po už nakreslenej mandale a začať ju vyfarbovať. Môžeš použiť nami priložené mandaly alebo si nájdi na internete mandalu, ktorá ťa osloví.
  3. Pri dotváraní mandaly, môžeš využívať rôzne základné geometrické tvary. Odporúčame ti ale robiť také tvary, ktoré vieš nakresliť jemne ale s istotou. Môžeš si pomôcť aj pravítkom alebo kružidlom.
  4. Po vytvorení alebo nájdení predlohy sa môžeš pustiť do vyfarbovania jednotlivých obrazcov. Farby si skús vyberať náhodne podľa toho ako ťa oslovia. Pokiaľ sa nevieš pre farby rozhodnúť, skús zatvoriť oči a použi prvú, ktorú chytíš do ruky.
  5. Najlepšie je vyfarbiť mandalu naraz a celú bez prerušovania.

Vzory mandál, ktoré si môžeš stianuť, vytlačiť a vyfarbiť – Mandaly

A teraz len zostáva premyslieť, kde si svoju mandalu zavesíš.

Autorky článku: Nikola Synak/ Janka Prazňáková
Zdroj: časopis Kreativ, 2016