V mesiaci marec sa v projekte Zdravie nie je klišé, okrem iného venuje aj našej pleti. V pracovnom liste ste našli niekoľko tipov na správnu starostlivosť a teraz vám prinášame ďalšie. Naša Majka si pre vás pripravila zaujímavý článok, aby ste mohli bezstarostne odhodiť masku!

Kozmetika a starostlivosť o pleť

Pokožka je najväčším orgánom ľudského tela. Denne je vystavovaná rôznym škodlivým faktorom, tvorí pomyselnú bariéru a chráni pred nimi naše telo. Preto by sme mali myslieť na pravidelnú starostlivosť o našu kožu. Starostlivosť o pleť nepozná vek ani pohlavie a mala by byť neodmysliteľnou súčasťou vašej dennej hygienickej rutiny, ako napríklad umývanie zubov či sprchovanie. 

Pred vybudovaním samotnej rutiny a nájdením tých správnych produktov je dôležité zistiť, aký typ pokožky máte. Ak máte pokožku, ktorá sa už pár hodín po umytí leskne a je “mastnejšia”, pravdepodobne máte mastný typ pleti, ktorú často sprevádza upchávanie pórov a akné. V prípade, že sa vám z času na čas objaví na tvári (alebo aj na iných častiach tela) vriedok, nevytláčajte ho rukami. Na nich sa totiž môžu skrývať malé nečistoty a baktérie, ktoré si takto zanesiete do tela a vriedky sa vám budú vyskytovať opakovane. Škaredé, hnisavé biele bodky sa nikomu nepáčia, dôležité je zbaviť sa ich správne. Použite vatový tampónik a dezinfekciu. Na vriedky zbytočne netlačte a rozhodne ich neškriabte až do krvi. Vo veku dospievania sú úplne bežné a nemusíte sa za ne hanbiť, má ich takmer každý. Šťastlivcom, ktorí ich nemajú bohužiaľ môžeme len ticho závidieť. Jedno je ale isté, správnou hygienou a starostlivosťou sa ich môžete úplne zbaviť a po prekonaní puberty s nimi viac nebudete mať problém. V prípade, že trpíte silným akné, je vhodné vyhľadať kožného lekára. Ak máte pokožku, ktorej po umytí chýba hydratácia, trápia vás šupinky a cítite napnutú kožu, s veľkou určitosťou je váš typ pleti suchá. Ak ste hákliví na výber kozmetiky, vašu pleť dokáže veľa vecí podráždiť a často je vaša pleť začervenaná, máte citlivú pokožku. Ak ste sa našli v dvoch a viac týchto výrokoch, ste majiteľom zmiešanej pokožky a odporúčame vám vyskúšať mapovanie tváre, o ktorom nájdete viac v našich publikáciách Zdravie nie je klišé ale aj na internete. Pokiaľ ste v niečom ohľadom vašej pleti neistí, navštívte odborníka. Návštevy kožného lekára sú vo väčšine prípadov preplácané zdravotnou poisťovňou, a nebudú vás stáť nič viac ako pár minút vášho času.

Bez ohľadu na váš typ pleti myslite na to, že pred spánkom musíte na oddych pripraviť nielen seba, ale aj vašu pleť. V drogériách a obchodoch je dostupných hneď niekoľko účinných prípravkov, a určite si po pár vyskúšaných produktoch nájdete ten, ktorý vašej pleti bude vyhovovať najviac. Taktiež nezabúdajte na hydratáciu. Vaše telo po kúpeli aspoň raz za tri dni natrite telovým mliekom alebo krémom vašej voľby. Na tvár pravidelne nanášajte hydratáciu v podobe krému. Náš tip: Ak použijete krém s SPF 20 a viac, zabezpečíte tak svoju pokožku pred škodlivým UV žiarením. O ochrane pred slnkom často hovoria aj odborníci a netreba ju podceňovať. Myslite aj na pokožku, na ktorú sa často zabúda. V zime a období dezinfekcií na ruky v každom obchode, je vhodné používať krém na ruky. Už dávno nie je hanba ak páni používajú balzam na pery, a za zmienenie stojí aj používanie vhodného šampónu na vlasy.

Keď sa s všetkými týmito poznatkami vyberiete na nákup do drogérie, radíme vám vyhnúť sa týmto ingredienciám na etiketách kozmetiky:

  • sulfáty (rozpúšťajú esenciálne oleje, ktoré tvoria prirodzenú ochranu pokožky)
  • parafín (zapcháva póry)
  • syntetické parfémy (nielenže mnohé z nich majú živočíšny pôvod, ale za lákavou vôňou sa často skrýva toxický koktejl)
  • toluén (často ho nájdeme v manikúre a jeho vdýchnutie môže viesť k nevoľnosti a bolesti hlavy)
  • chlór a jód (konzervačné látky, ktoré na úkor vašej imunity predlžujú životnosť kozmetiky)
  • hliníkové soli (v antiperspirantoch zabraňujú poteniu, tiež vnikajú do kože, kde podporujú rast degeneratívnych ochorení)
  • propylénglykol (PG), polyetylénglykol (PEG) (pomáhajú aj toxickým látkam prenikať do kože)
  • parabény (metyl, etyl, butyl, propyl) (súvisia s hormonálnymi výkyvmi a rakovinou)
  • syntetické farbivá (väčšina je karcinogénna, ukladajú toxíny)
  • benzoylperoxid (spôsobuje poškodenie DNA, je to mutagén)
  • formaldehyd (karcinogén, ktorý dráždi sliznice)

Ak sa chcete rozmaznávať, či svojej pokožke raz za čas dopriať extra starostlivosť, v obchodoch je dostupný široký sortiment olejčekov, prísad do kúpeľa, krémov, či masiek na tvár, ruky, pery, vlasy či kruhy pod očami. Vyberať si už viete aj zo širokého sortimentu prírodnej, vegánskej aj cruelty-free kozmetiky. Internet je plný videí s technikami na masáž tváre pomocou rúk, valčekov aj gua sha kameňov. Pri starostlivosti o pleť vzniká veľa odpadu, ale aj toto sa dá obmedziť prateľnými odličovacími tampónikmi a inými ekologickými vychytávkami. Nebojte sa toho, skúšajte a zisťujte, čo vám a vašej pokožke vyhovuje najviac. Ale pamätajte na jedno – všetkého veľa škodí. :)

7 best gifts for the skin care-obsessed | Bestbuys-lifestyle – Gulf News

Autori článku: Mária Maňáková & Peter Dudáš