Dnes vám predstavíme laureátov ocenení Krištáľové krídlo a Zlaté krídlo. Svoje ocenenie si prebrali Terézia Puterová a Jozef Talarovič na slávnostnom galavečeri FeDoR – Fénixácky dobrovoľník roka v hoteli Marlene v Oščadnici.

O slávnostnom galavečeri FeDoR 2022 si môžete viac prečítať v našom článku, tu: https://www.do-fenix.sk/2022/12/fenixacky-dobrovolnik-roka-2022/

Ocenenie Zlaté krídlo sa udeľuje členom DO FÉNIX starším ako 26 rokov. Priznáva sa za zásluhy – za prácu a významnú pomoc pri rozvoji DO Fénix. Udeľuje ho Slovenská rada  Fénixu na základe návrhu Základnej organizácie.

Zlaté krídlo si tento rok odniesla predsedníčka ZO Galanta – Terka Puterová, o ktorej jej kolegyne napísali takéto milé slová:

„Terezka Puterová je zakladajúcou členkou DO FÉNIX Galanta a zároveň bola aj inšpirujúcou iskrou pre jej založenie. Je hlavou, dušou aj hnacím motorom činnosti. Organizuje letné tábory, letné školy, sobotňajšie poznávacie zájazdy do rôznych kútov Slovenska, návštevy divadelných predstavení, športové popoludnia, zábavné hry pre školákov spolu so škôlkármi, imatrikulácie prvákov, strašidiády, maškarné plesy, neformálne a zážitkové vzdelávania, exkurzie ….skrátka všetko. V rámci letných škôl a táborov vždy pripraví bohatý a zaujímavý program. Dni na takomto podujatí sú plné hier, výletov, zábavy, ale aj zážitkov a poznávania. O kvalite jej práce svedčí aj skutočnosť,  že miesta na tábore, letnej škole alebo výlete sa obsadia za 2 dni a mnohým deťom sa tam ani nepodarí dostať. Terka má iba jednu „chybu“ : Nevie povedať nie! Nič pre ňu  nie je problém, lebo problém sa rieši okamžite a už  neexistuje.“

Videovizitku si môžete pozrieť na našom YouTube kanáli, tu: FeDoR 2022 / Zlaté krídlo – Terézia Puterová

Ocenenie Krištáľové krídlo sa udeľuje členom DO FÉNIX starším ako 26 rokov. Priznáva sa za  zásluhy – za prácu a významnú pomoc pri rozvoji DO FÉNIX. Jeho získaniu predchádza udelenie ocenenia Zlaté krídlo. Udeľuje ho Slovenská rada Fénixu.

Laureátom Krištáľového krídla sa stal Jožko Talarovič, dlhoročný fénixák telom aj dušou, srdce Fénixu v Snine a predseda ZO Snina.

„Keď sa v Snine a blízkom okolí povie FÉNIX, nikto nepochybuje o tom, že je to v kladnom význame. Fénixácky znak pozná hádam každý od malého dieťaťa po starších ľudí. Určite by neutkvel  v pamäti, keby za ním nestáli skutky. Hodiny a hodiny strávené nad projektami a ešte viac hodín pri ich realizácii. Nebudeme sa zmieňovať o aktivitách, ktoré sú zabehnuté, skúsme sa pozrieť na to, čo nerobí nikto iný. V celom regióne sa podieľa  na značkovaní cyklistických chodníkov,  spolupracuje so Slovenským cykloklubom, pracuje na príprave a značení cyklotrás, ktoré sú akoby návodom na zdravý životný štýl. To platí najmä pre deti a mládež, ktoré postupne zapájajú do týchto aktivít aj svojich rodičov. V projektoch sa zameriava prevažne na zelenú turistiku a udržiavanie ľudových remesiel. DO Fénix Snina získalo už 2x medzinárodný certifikát za udržiavanie ľudových remesiel v regióne Horného Zemplína a ďalší za udržiavanie medzinárodnej cyklotrasy “Zelený bicykel” a pravidelné každoročné cykloputovanie po nej. V ostatných rokoch sa venoval Jožko Trase Valašskej kultúry – projektu INTERREG a spolu s ostatnými partnermi,  najmä s partnermi z Poľska ovčiarstvu, pastierstvu a ľudovým remeslám. Naučil sa toho tak veľa, že zatúžil svoje poznatky zúročiť. A tak sa na lúke pri dome, objavili tri ovečky, ktoré hovoria Jožkovi GAZDA.“

Videovizitku si môžete pozrieť na našom YouTube kanáli, tu: FeDoR 2022 / Krištáľové krídlo – Jozef Talarovič