Prvou témou v projekte finančnej gramotnosti sú Peniaze, niečo čo mnohých z nás zaujíma a chceme o nich vedieť viac. Ale mali by byť našou najvyššou prioritou? Akú sú naše životné priority a čo považujeme za dôležité? Je to zdravie, peniaze, rodina, sociálny status, vzdelanie, bývanie alebo priatelia? Aj na tieto otázky sme sa snažili s deťmi a mladými ľuďmi hľadať odpovede počas posledných týždňov.

So slovom peniaze sa často spája dobre známe aj keď nie tak obľúbené slovíčko „inflácia“. Porozumieť tomuto pojmu sa pokúšajú aj mladí ľudia zo základnej organizácie Galanta. Tí, zobrali sledovanie inflácie ako výzvu a pripravili si niekoľko plagátov aby mohli sledovať a zaznamenávať jej reálne zmeny v nasledujúcich týždňoch. Rozhodli sa sledovať ceny potravín ako mlieko, chlieb, čokoláda alebo aj pohonné hmoty ako benzín. Skúmať „inflačnú príšeru“ budú nasledujúcich niekoľko mesiacov a uvidia jej vplyv a zmeny priamo v praxi. A my budeme netrpezlivo čakať na ich prieskum Inflácie a čo sa tak o nej naučia.

Finančnej gramotnosti sa venuje aj základná organizácia v Košickej Belej, v ktorej prebiehala intenzívna diskusia na tému „Hodnoty“ a hľadali medzi hodnotami aj miesto pre peniaze. To, že samotná hodnota nesúvisí len s peniazmi si overili aj vďaka aktívnemu dobrovoľníctvu. Uvedomili si tak, že niekedy môžeme iným pomôcť alebo dať situáciám hodnotu a zmysel aj bez finančných prostriedkov. Preto sa mladí zo ZO Košická Belá rozhodli pomôcť útulku zvierat v Košiciach. Vyzbierali staré deky a aj nejaké granulky, ktoré pre niektorých ľudí už nemali hodnotu, ale psíkom by mohli pomôcť a vo svojom voľnom čase navštívili útulok. Táto dobrovoľnícka činnosť nie len, že priniesla radosť psíkom, ale tiež posilnila súdržnosť komunity a dodala diskusií o hodnotách a peniazoch aj praktickú skúsenosť. O akcii nám viac napísala aj Katka Danielová, predsedníčka DO FÉNIX Košická Belá.

„S radosťou sme odovzdali staré deky, granulky aj pár hračiek. Keďže bolo pekne a slnečno rozhodli sme sa niekoľkých psíkov vziať aj na prechádzku. Pinďo, Ťapko, Džin, Aďa a Brumík nám vďačne poukazovali svoje chodníčky. Toto bola asi tá najkrajšia časť celého nášho projektu. Potešiť zvieratká bez domova, dať im trochu lásky – aj keď len na hodinku ale o to úprimnejšie. Myslíme si, že v Košickej Belej sme založili novú tradíciu. A veľmi nás to teší.“