Celebrity.sk – tak znie názov projektu organizovaného v rámci 2. grantovej výzvy v minulom roku, ktorý zrealizovala ZO Sobrance. Projekt zahŕňal viacero aktivít z rôznych oblastí a jeho pointou bolo upriamiť zrak na skutočné celebrity. Za celebrity totiž považujeme rôzne herečky, spevákov či influencerov, avšak skutočné celebrity sú naše každodenné vzory a tvorcovia životných hodnôt – mamky, ockovia, babky, dedkovia či učiteľky a učitelia. V rámci projektu deti komunikovali so svojím okolím, učili sa počúvať a získavali vzťah k pravým hodnotám. Dozvedeli sa tiež viac o živote a práci ľudí, s ktorými sa denne stretávajú. Svoje výstupy pretvorili do krásnych výtvarných či literárnych dielok, ktoré potom zverejnili na školskej nástenke. Vznikla tak naozaj veľmi pekná výstava s množstvom dôležitých odkazov a myšlienok. Veď posúďte sami pri pohľade na fotografie.

Koordinátorkou projektu bola zanietená predsedníčka ZO Sobrance Jarka Surovcová, ktorá napísala o projekte aj niekoľko viet:

„Na škole je našim pracovným nástrojom slovo, s ktorým pracujeme s deťmi a tak z nich formujeme plnohodnotných ľudí, členov spoločnosti. Tak sme sa ich spýtali, kto je pre nich dôležitou osobou v ich živote, človekom, od ktorého sa učia? Dnes nám možno naše deti unikajú, sú ako hľadači starých pokladov, vo svete, ktorý rýchlosťou svetla mení hranice poznania. Za vzory sú považovaní YouTuberi, blogeri, influenceri či komici. Pritom skutočnými celebritami sú práve tí, ktorí im od malička vštepujú hodnoty ako láska, cit či vďačnosť. Okrem rodičov je to nepochybne aj škola. Naša škola si drží pomyselné druhé miesto, hneď za vami milí rodičia, lebo vždy si nájde čas odkryť 13.komnatu vašich detí. Zároveň je to uvedomením aj pre nás dospelých. Neodpovedajme deťom – daj pokoj, nechaj to, nemám čas, na prechádzkach neodpisujme na správy v mobile ale počúvajme ich krásne otázky. Veď máme len tú krátku chvíľu, to veľké privilégium, dar mať ich pri sebe a formovať z nich dobrých ľudí. Tento projekt priniesol nádherné slová a vyznania skutočným celebritám, za čo sme my na II.základnej škole v Sobranciach veľmi vďační.“

Projekt realizovala ZO Sobrance v rámci grantovej výzvy DO FÉNIX s podporou ich základne – II. Základnej školy, Komenského 12 v Sobranciach.

Krásne dielka zo školskej výstavky si môžete pozrieť v galérii: