Máme za sebou prvé tohtoročné podujatie realizované prostredníctvom programu Erasmus+. V roku 2023 realizuje Detská organizácia FÉNIX dve podujatia – školenie a mládežnícku výmenu. Školenie s názvom „Stay Connected“ alebo aj „Zostaň pripojený /á“ sa uskutočnilo v dňoch 10. – 16.júla 2023 v PARK Hoteli Čingov. 

Školenia sa okrem účastníkov z kruhov DO FÉNIX (Ústredie, ZO Humenné, ZO Handlová, ZO Košice) zúčastnili aj partneri z českej organizácie Pionýr, rusínskej Školy Petra Kuzmjaka v Srbsku a ukrajinskej organizácie EkoSfera. 22 ľudí rôzneho veku a národnosti rozvíjalo svoje vedomosti a zručnosti v oblasti práce s deťmi a mládežou a v oblasti neformálneho vzdelávania. Cieľom podujatia bola medzinárodná výmena skúseností v tematickej oblasti bezpečnosť v online priestore. Organizátorom bolo Ústredie DO FÉNIX – predsedníčka Nika Synak a koordinátorka pre medzinárodné vzťahy Mária Maňáková.

Prinášame vám fotoreport z podujatia. Všetky fotografie nájdete na našom Facebooku, tu: https://www.facebook.com/media/set?set=a.675569767947785&type=3

Pondelok 10.júla
Prvý deň patril cestovaniu, privítaniu a zoznamovaniu. Účastníkov privítali organizátorky podujatia Nika a Maňa, ktoré pripravili aj niekoľko zábavných zoznamovacích hier.

Utorok 11.júla
Utorok bol prvým celým dňom, ktorý sme na Čingove absolvovali. Doobedie patrilo našim babám, spoločne s účastníkmi sa venovali bezpečnosti na internete. Maňa si pripravila prezentácie o ochrane osobných údajov, bezpečnom nastavení profilu na sociálnych sieťach a predátorom na internete. Nika hovorila o publikovaní fotiek a písaní statusov na sociálnych sieťach. Po obede sa naša výprava vybrala do mesta Spišská Nová Ves, kde nás slávnostne prijal primátor mesta, pán Pavol Bečarik. Po návšteve radnice a podpísaní sa do pamätnej knihy mesta, sme sa vybrali 154 schodmi na najvyššiu kostolnú vežu na Slovensku. Naskytol sa nám z nej krásny výhľad na celé mesto. Zvyšné chvíle v Spišskej si účastníci užili samostatne a potom sme sa presunuli späť na hotel, kde nás už čakala večera. Večerný program na školení vždy patril výmene skúseností a rôznym formám evalvácie.

Streda 12.júla
Streda sa niesla v téme „Sociálne siete a internetové výzvy“, o ktorú sa postarali dievčatá z IPčka. Zuzka a Evka sú psychologičky, ktoré pôsobia v internetovej poradni pre mladých IPčko. To pomáha mladým ľuďom po celom Slovensku vyrovnávať sa s duševnými problémami a ťažkosťami. No a keďže online svet je miestom mnohých nástrah a predátorov, psychické zdravie často ovplyvňuje aj ten. Zuzka s Evkou nám počas doobedného aj poobedného bloku prezradili viac o algoritmoch sociálnych sietí, ich špecifikách aj to, prečo sme na nich zraniteľní. Predstavili nám pojmy sexting, kybergrooming, bodyshaming a iné, s ktorými sa pracovníci s mládežou budú stretávať. Vývinová psychológia v kontexte online prostredia účastníkov poriadne vyčerpala a plní nových informácií a dojmov sme zakončili druhý celý deň nášho školenia.

Štvrtok 13.júla 
Štvrtok patril inováciám a technológiám, ešte predtým sme však absolvovali turistiku v Slovenskom raji. Počasie nám neprialo, pršať hlásili celé doobedie. Nakoniec sme však stihli prísť až na ikonický Tomášovský výhľad, kde začali padať prvé kvapky. Naša skupina tak bola nútená vrátiť sa na hotel. Sme však radi, že sme zahraničným účastníkom mohli ukázať aspoň kúsok nádherného raja. Počas turistiky sa dá využiť aplikácia Action Bound, ktorú nám poobede predstavil na jednom z workshopov Matej. V ďalších dvoch sa účastníci mali možnosť zoznámiť s grafickým programom Canva s Maňou a QR kódovou hrou s Vladkou. Počas spoločnej diskusie sme si zazdieľali množstvo ďalších aplikácií, ktoré sú dostupné a môžu byť prínosom pri práci s mládežou.

Piatok 14.júla
„Komunikácia online a offline“ – tak znela téma piateho dňa školenia Zostaň pripojený /á. Prostredníctvom zážitkového učenia sme posilňovali naše komunikačné zručnosti napríklad pri prehliadke historického mesta Levoča s milou pani sprievodkyňou. V Levoči sme navštívili aj múzeum špeciálnej pedagogiky, kde na troch poschodiach môžete zažiť krásnu interaktívnu výstavu pomôcok pre zdravotne znevýhodnené deti. Toto múzeum bolo naozajstným zážitkom a rozhodne stojí za návštevu. Po obede v Levoči naša cesta pokračovala ďalej v objavovaní Spiša. Navštívili sme majestátny najväčší hrad v Strednej Európe a našu pýchu – Spišský hrad. Tam nás opäť milá sprievodkyňa previedla, ukázala nám zákutia hradu a porozprávala množstvo zaujímavých informácií. Výletový deň sme zakončili tradične, na Spišských trhoch. Kolotoče, perníky alebo cigánska, každý si prišiel na svoje :D.

Sobota 15.júla
Sobotou nás sprevádzala téma „Dôveryhodné a nedôveryhodné informácie“. Doobedie patrilo Kristíne Blažekovej, lektorke z projektu Zvol si info, ktorá sa venovala emóciám a tomu, ako nás ovplyvňujú, diskusii s rešpektom a práci médií. Účastníkom priniesla množstvo nových informácií a vedomostí formou neformálneho vzdelávania a hier. Po obede a poobednej sieste nasledoval posledný blok nášho školenia s Etelkou Bučekovou, vedúcou zo ZO Rožňava, kde realizovali projekt IT si pripojený. Tá nám predstavila priebeh projektu na ich škole, aktivity, ktoré v rámci neho realizovali a všeobecné informácie z praxe s deťmi v tejto téme. Etelka týmto uzavrela formálnu časť školenia na Čingove. Po odovzdaní osvedčení o jeho absolvovaní a záverečnej evalvácii už nasledoval kultúrny program. Svoje krajiny, prácu, organizácie, školy a tradície nám predstavili všetci účastníci. Slovenská skupina zvolila jazykolamy s odmenami v podobe tradičných slovenských sladkostí. Srbskí kolegovia si pripravili prezentáciu o ich škole, kvíz a kurz cyriliky. Ukrajinky predstavili ich organizáciu EkoSfera a spoločne sme odpovedali na kvízové otázky o Ukrajine. Bodku za Erasmom dali dvaja českí zástupcovia z Pionýra, ktorí nás, ako celý týždeň poriadne zabavili. Voľná zábava a nadväzovanie ďalších vzťahov do budúcna pokračovalo až do neskorého večera.

Nedeľa 16.júla 
Posledné ráno sme sa všetci stretli už len na raňajkách. Všetci pobalení sme sa rozlúčili, zaželali si príjemnú cestu a vydali sa domov. Mnohých účastníkov čakala naozaj dlhá cesta. Podľa informácií všetci šťastlivo dorazili, za čo sme veľmi radi. Tešíme sa, že sme mohli spoznať skvelých ľudí, ktorí sa venujú práci s deťmi a majú chuť sa rozvíjať a učiť nové veci. Veríme, že školenie „Zostaň pripojený /á“ im v tom pomohlo a odniesli si okrem nových vedomostí aj príjemné zážitky zo Slovenska.

Vladimíra Vávrová, účastníčka školenia