Uplynulý víkend sa stovka fénixákov a fénixáčiek z celého Slovenska stretla v rekreačnom zariadení Prašník-Dúbrava. Prašník, obec neďaleko Piešťan sa totiž stala dejiskom už 15. Celoslovenského stretnutia fénixákov. Celoslovenské stretnutie je už tradičnou súčasťou roka a pre školákov a učiteľov aj začiatku školského roka. Spravidla tretí septembrový víkend sa stretávame na západnom, strednom alebo východnom Slovensku.

Tento rok sa stretnutia zúčastnilo 14 základných organizácií DO FÉNIX, menovite: Banská Bystrica, Dubnica, Galanta, Handlová, Humenné, Košice, Košická Belá, Kráľová pri Senci, Krásnohorské Podhradie, Krásno nad Kysucou, Poloniny, Spišská Nová Ves, Stará Turá a Zemplínska Teplica. Z každej organizácie pricestovalo 5 detí spolu s vedúcim. Niektorým cesta trvala len niekoľko minút a niektorým takmer celý deň. Všetkým sa ale podarilo stretnúť na železničnej stanici v Piešťanoch, odkiaľ ich už pripravené autobusy doviezli priamo do asi 20 minút vzdialeného zariadenia. Po registrácii, podpísaní prezenčných listín, ubytovaní a vybalení účastníkov čakala vytúžená večera – kotlíkový guláš. Piatkový večer patril predstavovaniu základných organizácií, ktoré tento rok prebehlo formou pripravených plagátov. Okrem toho si účastníci vylosovali aj zaujímavé otázky, ktoré neskôr moderátorke večera Mani zodpovedali. V piatok večer sme tiež symbolicky ukončili etapovú hru Financie vo vrecku, ktorá nás sprevádzala rokom 2022. Výstupom z nej je spoločenská hra, ktorú na mieste pokrstili deti zo zapojených ZO, ako inak – peniazmi. Z finančnej gramotnosti sa budúci rok presunieme na tú informačnú. Preto aj tohtoročné stretnutie nieslo názov „Pracuj s informáciami“ a odštartovali sme ním budúcoročnú etapovú hru „IT si pripojený /pripojená„, ktorú na mieste odprezentovala metodička Maťka. Okrem toho sa nám prihovorila aj vzácna zahraničná hostka, ktorá s nami strávila celý víkend – Petra Zavadilová. Peťa je riaditeľkou českého Domu detí a mládeže Beroun a našou dlhoročnou skvelou kamarátkou. Po predstavení a úvodných slovách nasledovala obľúbená diskotéka.

Sobotné doobedie patrilo Detskej konferencii SÚ MEDZI NAMI s témou „IT si pripojený /pripojená“. Konferencia prebiehala formou živej knižnice, v ktorej sa účastníkom predstavili 3 knihy a ich 3 životné príbehy. Prvou hostkou bola Kristína Blažeková s organizácie Zvol si info, ktorá sa venuje mediálnej gramotnosti, hoaxom a dezinformáciám. Druhou hostkou bola Zuzana Čižmárová z organizácie Chuť žiť. Zuzka si v minulosti prešla mentálnou anorexiou, vyliečila sa a dnes pracuje ako peer konzultantka práve v organizácii Chuť žiť. Rozprávala nám nielen o jej skúsenostiach, ale aj o vplyve sociálnych sietí na duševné zdravie mladých. Posledným hosťom konferencie bol Youtuber a influencer Matej Slažanský alias Selassie. Matej začal s točením videí na Youtube vo svojej detskej izbe a dnes je jedným z najsledovanejších Youtuberov na Slovensku. Na Instagrame ho sleduje viac ako 300 tisíc ľudí a jeho koníček sa tak stal jeho prácou. O jeho práci snov ale aj jej úskaliach influencerstva sme sa veľmi príjemne porozprávali. Každý účastník detskej konferencie získal certifikát a odznak. Po obede sme naplno využili pekné počasie a strávili čas vonku. Indíciovú hru „Redakčná rada“ pripravila Maťka a jej cieľom bolo rozšíriť povedomie o dôležitosti mediálnej gramotnosti. Dobrou prípravou na túto hru boli práve nadobudnuté informácie od Kristíny zo Zvol si info. Účastníci tvorili články, titulky, memečka a rozhodovali sa medzi cestou zisku na úkor klamstva a cestou morálnou. Chvíle oddychu sme využili na futbal, volejbal, bedminton alebo len rozhovory s kamarátmi. Po večeri začal očakávaný Minitalent Fénixu, ktorý každým rokom stúpa na kvalite. Perfektné tanečné, hudobné a dramatické vystúpenia si pripravilo niekoľko súťažiacich. Porota v zložení Veronika, Peťa a Anička nakoniec ocenili troch najlepších jednotlivcov, tri najlepšie skupiny a udelili tiež cenu poroty a cenu diváka. Víťazi si odniesli veľmi pekné hodnotené ceny od spoločnosti  Topgal a diplomy. My im ďakujeme za naozaj skvelý zážitok z ich talentu. Keďže sobotný večer bol zároveň posledným večerom, nesmela chýbať ani diskotéka.

Tento rok bolo celoslovenské stretnutie o deň kratšie a ubehlo preto noazaj ako voda. V nedeľu ráno sa všetci rozlúčili a po raňajkách nasadli do pripravených autobusov. Veríme, že si všetci účastníci celoslovenského stretnutia tento víkend užili, dozvedeli sa niečo nové a spoznali nových kamarátov. Keďže presne to je cieľom celoslovenského stretnutia už od roku 2009. Vidíme sa o rok na východe!

Fotoalbum z podujatia nájdete na našom Facebooku, tu: 15.CSSF Prašník-Dúbrava 2023

Ďakujeme!

                               

 

Toto podujatie bolo podporené z dotácií Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v oblasti práce s mládežou, ktoré administruje NIVAM – Národný inštitút vzdelávania a mládeže.