Tento týždeň prebehla prvá mládežnícka konferencia SÚ MEDZI NAMI v Leviciach. O tom, čo všetko deti videli, počuli a zažili nám napísala Jarka Kowalczuková, predsedníčka ZO Levice.

Trávnikový prevrat. Áno, tak napríklad aj to bol jeden z výsledkov avizovanej Mládežníckej konferencie ,,IDEM DO TOHO“ s podtitulom ĽUDIA Z LESOPARKU, v rámci ktorej deti v utorok 19.9. absolvovali maratón ekologických prednášok a workshopov s prednášajúcimi z Fakulty ekológie a environmentalistiky zo Zvolena. Fénixákom sa prevrátil doterajší zaužívaný pohľad na udržiavaný trávnik. Zistili, že je to vlastne zelená monokultúrna púšť s minimom života a takou istou zadržiavacou schopnosťou ako betón a nulovým potenciálom potešiť a prilákať opeľovače. Zahrali sa rôzne enviro-aktivity, pri ktorých zistili, ako draho príroda platí za našu závislosť na mobiloch, ale aj to ako si vyskladať záhradku, ktorá poteší záhradníka i prírodu. Prekvapila aj informácia, že aj keď zelené plochy tvoria v Leviciach až 40 percent celkovej plochy, len 9 percent je verejne prístupná zeleň. Dozvedeli sa o Chigagskom experimente, ktorý dokázal, že časti mesta so zeleňou boli bezpečnejšie ako tie bez, a vôbec, že pozitívny vzťah k prírode nás robí lepšími ľuďmi (vedecky dokázané). No a mnoho ďalších zaujímavých vecí, napr. že rádioaktivita je prirodzenou súčasťou nášho životného prostredia, a že to s ňou v Leviciach nie je až také zlé. A aby sa nezabudlo aj na našich fotografov, ktorý sa zapojili do fotosúťaže PARKúr, s cieľom všímať si a zachytiť atraktívny park okolo školy. Počas konferencie bol oficiálne vyhlásený a ocenený víťaz, ale pekné boli samozrejme všetky príspevky a sme za ne autorom vďační. Už sme spomínali, prečo názov Ľudia z lesoparku – chceli sme pritiahnuť viac pozornosti k nášmu peknému parku okolo školy , kde sídlime + absolvent našej školy mal hudobnú skupinu – Žena z lesoparku.

 

Vo štvrtok 21.9. sa naši členovia vybrali spolu s lastovičkami na juh. Samozrejme nie až tak ďaleko, náš cieľ bolo okolie Kolárova, a to hneď 2 ciele – SEV SAŽP Dropie a Lodný mlyn v Kolárove. Keďže išlo o eko-konferenciu, tak neprekvapí dešifrovanie záhadnej skratky SEV SAŽP – Stredisko environmentálnej výchovy Slovenskej agentúry životného prostredia, a áno, Dropie je skutočne odvodené od dropa (fúzatého), ktorého sa tu, žiaľ neúspešne, pokúšali reintrodukovať. Aj keď živého dropa sme už nemali šancu vidieť (vypreparovaného áno), videli (a vyhladkali) sme množstvo iných zvieratiek – ovce, sympatické prasiatka, somáriky, kozy, koníka, mačky. Dozvedeli sme sa o antropo ovplyvňovaní ekosystémov – 95percent nášho územia je intenzívne obhospodarovaných človekom a len pre človeka, a aký význam majú ostrovčeky naozaj prírodného prostredia (skontroluj, či vo vašej záhrade slastne bzučia opeľovače). Nestihli sme absolvovať všetko, čo centrum poskytuje – cyklistickú poznávaciu jazdu, či hľadanie ,,pokladu“, lebo sme sa ponáhľali za ďalším pokladom – totálne fotogenickým Lodným mlynom v Kolárove. Tam sme sa dozvedeli čo to o histórii vodného mlynárstva na Dunaji a Váhu a napríklad aj to, čo znamená výraz – mať za lubom. Ak to chcete vedieť aj vy, opýtajte sa účastníkov nášho eko-výletu. A to bol koniec nášho malého eko – týždňa, ale začiatok zmeny k lepšiemu …vzťahu k prírode.