Minulý týždeň sme na našej internetovej stránke zverejnili výzvu – Fénixácky týždeň Zeme. V rámci osláv Dňa Zeme, ktorý sme si pripomenuli 22. apríla, ste zorganizovali množstvo aktivít a my sme veľmi radi, že ste sa o ne s nami podelili. Prišli nám desiatky fotiek z našich ZO ale aj iných materských a základných škôl. Pozrite sa, aké zaujímavé podujatia a aktivity šikovné deti spolu so svojimi učiteľmi, učiteľkami a vedúcimi zrealizovali!

ZO Spišská Nová Ves

Aj deti zo ZO Spišská Nová Ves, pôsobiacej na ZŠ Z. Nejedlého 2 sa zapojili do výzvy Fénixácky týždeň Zeme.  Počas týždňa venovaného našej Zemi sme toho stihli naozaj veľa. Pozreli sme si prezentáciu a diskutovali sme o tejto téme, vyrábali sme papierové aj elektronické plagáty, napísali sme odkazy pre našu Zem, tvorili z krepového papiera, pozbierali sme odpadky v našom okolí, vyrábali sme veselé smetné koše na separovaný odpad, navštívili sme NP Slovenský raj, absolvovali sme turistiku k Dvojkrížu a vyzbierali po ceste odpadky, tvorili sme z prírodného materiálu a zorganizovali sme výmennú burzu kníh a hračiek „Dajme veciam druhú šancu“. (Miška Revajová, ZO Spišská Nová Ves)

ZO Levoča

Základná organizácia Levoča sa zapojila do aktivít súvisiacich s ochranou našej planéty. Najmenší Fénixáci si zasiali bylinky do svojich plechoviek, zoznámili sa s pestovaním i využitím mikrobyliniek a naučili sa veľa o zbere, sušení a využití liečivých bylín. Navštívili hasičov, ktorí im okrem ukážok techniky porozprávali o škodlivosti vypaľovania trávy, zakladaní ohňa na miestach, kde je to pre rastliny i zvieratá nebezpečné. Náučný lesnícky chodník Diana v Novoveskej Hute bol pre deti výnimočným zážitkom. Sprevádzal ich odborník – lesník. Pútavo porozprával deťom o zázračnom živote v lese. Z odpadového krepového papiera vyrobili našu Zem. Starší Fénixáci navštívili Planetárium a Solivar v Prešove. Rozprávkovú vetu „soľ nad zlato“ si povedali počas popoludnia veľakrát.  Pochopili, čo všetko ukrýva naša Zem. Vytvorili pútavý plagát ku Dňu Zeme, porozprávali sa o ekologickejšom živote, triedení odpadu i šetrením prírody. Svoje okolie si spríjemnili novými rastlinkami, ktoré si rozmnožili a popresádzali. Všetky deti sa zapojili do zberu starého papiera,  použitých batérií i vrchnáčikov jogurtov. Zberom plastových vrchnáčikov dlhodobo pomáhame malému Marekovi. 22.4.2022 – Deň Zeme Fénixáci oslávili spolu s poľovníkmi uprataním lokality v blízkosti mesta.  Odpadkov bolo neúrekom… Vo viacerých aktivitách budeme pokračovať i ďalej. Veríme, že sme svojou troškou pomohli, aby sa našej prírode lepšie „dýchalo“. Veľké ĎAKUJEM patrí dobrovoľníčkam Fénixáčkam, ktoré pracujú pri ZŠ Francisciho v Levoči, lesníkom s ktorými sme počas týždňa spolupracovali i deťom. (Zuzka Dovalová, ZO Levoča)

ZO Držkovce

Aj planéta Zem môže mať narodeninovú oslavu. Fénixáci v Držkovciach sa rozhodli, že pripravia darček ku dňu Zeme: kontajnery na separovaný odpad zo stavebníc. Šikovné ruky „upiekli“ aj tortu pri tejto príležitosti a vytvorili krásne zobrazenia Zeme z modrých a zelených stavebníc a loptičiek. Deň sme korunovali prechádzkou v prírode spojenou so zberom odpadu. (Lívia Valent, ZO Držkovce)

ZŠ a MŠ Rudolfa Dilonga Trstená

Svoj príspevok do výzvy poslali aj deti z 1.A zo základnej školy Rudolfa Dilonga v Trstenej. O ich aktivitách nám napísal triedny učiteľ Jaroslav Pallo.
Pozreli sme si spoločne prezentáciu, ako my – malé deti môžeme chrániť našu Zem. Zopakovali si ako, máme triediť odpad, v čom nám pomohlo video od našich spolužiakov, ktoré si môžete pozrieť aj vy – https://www.youtube.com/watch?v=7rSV2gTHzmE
Potom sme spoločne prešli úspešne kvízom, čo nás veľmi potešilo. Vytvorili plagát na tému Svetový deň Zeme. Veríme, že sa nám bude dariť plniť naše predsavzatia.

MŠ Gemerská Panica

Do aktivít sa zapojila aj Materská škola v obci Gemerská Panica, z čoho sa veľmi tešíme. Poslali nám fotky ich aktivít.