Ďalší extra materiál k etapovej hre IT si pripojená/pripojený je o hrách. O hrách, ktoré hráme na počítači, na hernej konzole, na mobile, či na tablete. A tiež o tom, že hrami strávený čas nemusí byť čas stratený!

Hry sú o zábave, to áno… Ale aj zábava a hry nás vedia niečo naučiť.  A my sa vieme učiť aj mimo školy a často tak, že si to ani nevšimneme. Ale ako na to? A aké druhy hier vôbec poznáme?

HLAVOLAMY! PUZZLE!

Niektoré hry sú ako puzzle alebo hlavolamy – a puzzle a hlavolamy ti pomáhajú rozvíjať logické myslenie.

Naši českí susedia vytvorili hru Samorost – hru plnú zaujímavých hlavolamov, ktoré ťa neraz potrápia. Treba vymýšľať, skúšať a učiť sa hernej logike, aby ste sa v hre posúvali ďalej. Rozkošný príbeh s rozkošnou animáciou je dostupný na stiahnutie zadarmo!

TAKTIZUJ A STAŇ SA MAJSTROM STRATÉGOM!

Takisto sú aj hry, ktoré ti pomáhajú rozvíjať taktické myslenie, učia ťa riešiť problémy a pripravujú ťa na to, aby si sa stal riešiteľom číslo jedna aj v skutočnom živote!

Zaujímavá hra strategická hra je hra Waterworks! v preklade Vodárne! V tejto hre dostaneš na starosť zásobovanie vodou v stredovekom meste Grudziądz. Budeš musieť použiť svoje manažérske schopnosti, aby si zaistil dostatok vody pre mesto a vyvíjal nové technológie! Túto hru si môžete zahrať online a zadarmo!

TVOR, VYMÝŠĽAJ, ROZVÍJAJ SVOJU KREATIVITU!

Je veľa hier, ktoré si hovoria sandbox, či sandboxové hry – v slovenčine by sme im povedali pieskoviskové. Prečo? Lebo sa v nich môžeš hrať ako na pieskovisku – máš svet, ktorý môžeš po svojom pretvárať. Sú to hry, kde ťa neobmedzuje nič, iba vlastná fantázia. Pri takejto hre môžeš rozvíjať svoju kreativitu, no i logické myslenie.

Minecraft je hra, ktorú pozná snáď každý, čo o hrách aspoň niečo tuší. Jediný limit je vaša predstavivosť!

POĎ SA UČIŤ INAK!

Čo keby sa dá školské učivo zopakovať formou hry? Česká platforma Umímeto.org má na svojej stránke mnoho cvičení v mnohých rozličných formách.

Stačí prísť na stránku Umíme to, vybrať si predmet, ktorý si chceš zopakovať. Vyberieš si cvičenie a voilá! Učíš sa hrou.

UČIŤ SA O IT CEZ IT?!

Hranie sa videohier môže mať efekt na tvoj vzťah k počítačom  a technológiám. Cez hry sa naučíš viac o tom, ako technológie fungujú prirodzenou cestou. No existujú aj hry, ktoré ťa učia hravo programovať!

Čo je to algoritmické myslenie sme spomínali v rozhovore s Veronikou Pizano z Aj Ty v IT. Takéto myslenie sa dá rozvíjať programovacími hrami a takúto hru nájdete aj na stránke umímeto.org. Naučíš sa zadávať príkazy a rozmýšľať tak, ako rozmýšľajú programátori!

A VIEŠ AJ NEJAKÝ CUDZÍ JAZYK?

Hrám videohry. A najradšej mám dobrodružné a fantastické a také, kde sa rozpráva. Dajú sa také nájsť aj v slovenčine? Určite, no je ich málo. A preto často hráči siahnu po hrách, ktoré sú v cudzom jazyku! Takto sa vieme prirodzene učiť napríklad angličtinu a našou motiváciou nie sú len známky v škole. Pokiaľ chceš odhaliť príbeh, musíš najskôr rozumieť. A nové slovíčka a frázy sa na teba nalepia ani nevieš ako.

PRÍBEHY, KTORÉ ŤA NIEČO NAUČIA

Hry, ktoré sú príbehové, ti poskytnú priestor rozmýšľať za niekoho iného – ako vníma svet niekto iný? Ako prežíva takéto dobrodružstvá, ako prežíva dobré aj zlé veci, čo sa mu v živote dejú?

Okrem dobrodružstva sa môžeme sústrediť aj na postavy, či dialógy. Príbehy nás vždy mnohým veciam učili a tieto príbehy sú interaktívne a my sa tak stávame ich súčasťou. Učíme sa cítiť s ostatnými, počúvať a komunikovať, či robiť rozhodnutia. Známe príbehové videohry sú napríklad Legend of Zelda, či Prince of Persia – tie vznikli pred mnohými rokmi, no sú stále populárne a majú nové verzie postáv aj príbehov.

Predtým, ako budeš hrať si treba povedať aj toto:

  • Nie všetky hry sú vhodné pre deti. Jasné, ak máš 12 nemusíš hrať hry pre 5 ročných. Ale treba si dávať pozor na to, aby si nehral niečo, čo naozaj nie je pre deti.
  • Urči si na hranie čas. Napríklad si poviem, že teraz sa budem hrať pol hodinu – aby som mala čas aj na to ísť vonku, zacvičiť si a pokecať s rodičmi. Niekedy sa môžeš hrať dlhšie, niekedy kratšie – dôležité je mať balans a netráviť všetok svoj čas za obrazovkou!
  • Tvoji rodičia možno nie sú gameri, ale je fajn im porozprávať, čo hráš a ako tráviš svoj čas za počítačom.
  • Ak niečo hráš online, tak si musíš dávať pozor! Nikdy nehovor ostatným svoje osobné informácie – celé meno, kde bývaš a ani kam chodíš do školy.

No a teraz môžeme ísť hrať! Ale ako pri všetkom, čo robíme na internete, dávajme si pozor!

Skúste si urobiť túto extra úlohu! Môžete za ňu získať extra body!