Dnes je tretí deň Teen Health Week 2018 a témou je zdravá strava a cvičenie.

Už od nepamäti sa hrdinovia bájí a rozprávok zobrazovali ako vysekaní junáci s veľkými ramenami, ktorí  jedia býka čo práve ulovili. Aj keď sa štandard hrdinstva odvtedy vyvinul,  je to nepochybne veľká drina. Veď keby to bolo ľahké, robili by to všetci, no nie?

Vysekaným hrdinom sa človek nestane za jednu noc. Rozprávky, legendy a filmy síce ukážu zostrih tréningu, no ten je v skutočnosti oveľa dlhší ako tá časť filmu, kde hrdina vyzerá dobre v brnení a premáva sa na koni. Tvrdý tréning je základom úspechu každého hrdinu.

Predstavme si naše telo ako stroj – napríklad auto. Zostrojené s najväčšou precíznosťou, navrhnuté na zdolávanie prekážok, no aj tak, keď nie je benzín, auto sa nepohne. Otázka „prečo jesť“ bola zodpovedaná prvým človekom, čo pocítil hlad, no aj následný príval energie po najedení sa. No na otázku „ako jesť“ sa stále nenájde jednotná odpoveď. Možeme však sledovať a skúmať následky, keď porušíme zásady otázky „čo nejesť“.

Ako auto, tak aj ľudské telo je nutné poznať, vedieť ovládať, aby mohlo slúžiť svojmu užívateľovi a nie naopak. Napríklad auto s nízkym výkonom nebude podávať až také dobré výkony pri jazde do kopca, no auto s menším výkonom nebude mať v hustej premávke takú veľkú spotrebu paliva. Na základe typu a vlastností vieme prispôsobiť očakávania no aj údržbu aj takého komplexného stroja ako je ľudské telo.

Aby telo fungovalo, nepotrebuje benzín. Telo potrebuje prijímať zmes proteínov, vitamínov a minerálov na to, aby fungovalo správne a dosiahlo svoj maximálny potenciál. V dobe prístupných voľných informácii jmáme možnosť sledovať zloženie potravín a nápojov, ktoré konzumujeme. Na základe týchto informácii si je možné vypočítať optimálny pomer prospešných látok, ktoré svojmu telu doprajeme a takisto vieme odsledovať množstvo cukrov a chemických prímesí, ktoré naše telo zaťažujú a doslova spomaľujú. Že nie? Nepamätáte si na ten šlofík po hore majonézového šalátu cez Vianoce? J Kedy Vás naposledy jedlo spomalilo a naopak, kedy vás zdravá strava doslova nakopla?

Dnešný deň je v TEEN HEALTH WEEK venovaný zdravej strave a cvičeniu, inak povedané, údržbe nášho stroja. Zahrejme naše pneumatiky rozcvičkou, natankujme palivo, ktoré nám nezničí motor a nechajme si poradiť od odborných mechanikov. Je to jednoduché, stačí začať.